Brouwerij Sint-Andries

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Brouwerij Sint-Andries

Beschrijving

Voormalige brouwerij Sint-Andries, zie deels bewaard opschrift "_T AN_R_E_ ___UWERY" boven de grote poort naar de bedrijfsgebouwen.
Brouwerijcomplex uit de jaren 1920 heropgebouwd op de plaats van een oudere brouwerij die reeds voor het eerst is weergegeven op de Atlas der Buurtwegen (circa 1843) onder de naam "Brasserie de Syoen" als een groot L-vormig volume .

Grote brouwerswoning, gebouwd in 1922, zie jaaraanduiding in erker, ter vervanging van de vooroorlogse brouwerij. Dubbelhuis van twee bouwlagen onder schilddak met geaccentueerd middenrisaliet met rondbogig portaal, drieledige erker op zware gedecoreerde kraagstenen (hopperanken) en een hoger opgaande gecementeerde gevel met gebogen fronton. Opvallende gekoppelde rondbogige muuropeningen. Arduinen plint en gebruik van similisteen voor de erker en de deur- en vensteromlijstingen. Aan weerszijden recentere volumes onder plat dak. Vernieuwd houtwerk en vernieuwde gootlijst waarbij de sierlijke consoles werden verwijderd. De rijkelijk uitgewerkte vorstkam en de oeils-de-boeuf op het dak, alsook de tuinmuur met metalen hek werden verwijderd. Aan de straatzijde, zeshoekige geelbakstenen kapelletje onder leien tentdak, toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw, zieopschrift boven het altaar "O.L.VROUW B.V.O.". Spitsbogige deur- en vensteropeningen met deels bewaard houtwerk. Verzorgd interieur met blauwe beschildering, cementtegels en eenvoudig altaar met beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes.

Rechts aansluitend verzorgde metalen toegangspoort onder I-profiel en groot bedrijfsgebouw met geelbakstenen schermgevel en Polonceau-spanten.

Achteraan grote binnenkoer met betonnen plaveien aan de linkerzijde overdekt door pannen zadeldak op gietijzeren kolommen en aansluitend lessenaarsdak op metalen spant en achteraan afgesloten door de eigenlijke brouwerij uit de jaren 1920. Hoogopgaand roodbakstenen bedrijfsgebouw van drie bouwlagen op onregelmatige plattegrond en onder verspringende platte daken. Gecementeerde accenten ter hoogte van de doorgetrokken bakstenen lisenen en de korfbogige ontlastingsbogen boven de rechthoekige muuropeningen. Deels bewaard metalen schrijnwerk met kleine roedeverdeling. Linkertravee met op de derde bouwlaag grote dubbele laaddeur voorzien van metalen leuning.

Links, lager aansluitend volume onder plat dak met dubbele poort onder I-profiel met gigantische ketel en achteraan hoge vrijstaande bakstenen schoorsteen. Interne horizontale indeling door middel van betonnen liggers en verbonden door metalen en houten trappen. Behoudens de elektrisch aangedreven roerkuip, verdween de meerderheid van de roerende brouwersinstallatie.

• Provinciale Bibliotheek en Documentatiecentrum West-Vlaanderen, Iconografische collectie.
  • DEBAEKE S., LERMYTTE J., Merkem in de kijker, het dorp anno 1900, tijdens de Grote Oorlog en de heropbouw, Veurne, 1995, p. 8.

Auteurs: Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn