erfgoedobject

Middeleeuwse motte Hoge Mote

archeologisch geheel
ID
79639
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/79639

Juridische gevolgen

Beschrijving

Middeleeuwse motte "Hoge Mote", zie huidige stafkaart.

Ronde motteheuvel van circa 35 meter doorsnede en een hoogte van circa 3 meter omringd door een nog natte en ongeveer 18 meter brede gracht. Ten westen van de motte sporen van een gracht die een ruim trapeziumvormig voorhof van circa 80 bij 80 meter omsloot. De recente opgravingen van 1981 brachten weinig sporen van constructies of bouwmateriaal aan het licht. De structuur heeft evenwel sterk te lijden gehad onder de twee wereldoorlogen (onder meer een niet geregistreerde opgraving tijdens de Tweede Wereldoorlog) en de opgravingen die Baron de Coninck in 1899 liet uitvoeren. De teruggevonden artefacten (aardewerk) dateren allen uit de 13de en het begin van de 14de eeuw en zijn een overtuigende aanwijzing voor de duur van de occupatie van de site. Deze motte was evenwel geen versterkte motte, zoals de castrale motte in het dorpscentrum, maar eerder een residentiële site met voorhof.


Bron: MISSIAEN H. & VANNESTE P. met medewerking van GHERARDTS F. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Houthulst, Deelgemeenten Jonkershove, Klerken en Merkem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL24, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Middeleeuwse motte Hoge Mote [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/79639 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.