Duitse ondergrondse schuilplaats

Beschrijving

In een weide langs de Zuidwallandstraat, op circa drie kilometer ten oosten van Merkem, bij de middeleeuwse site Hoge Mote, bevindt zich een toegang tot een Duitse ondergrondse schuilplaats. Op circa 450 meter naar het zuidoosten bevindt zich een ingebouwde Duitse betonnen militaire constructie. De omgeving is licht glooiend en landelijk.

Historische achtergrond

In de zomer van 1995 hebben de amateurarcheologen The Diggers een Duitse ondergrondse schuilplaats blootgelegd. Volgens de archeologen is de structuur van de ondergrondse schuilplaats als volgt:

Via 41 treden kan het eerste niveau bereikt worden. Halfweg de trap steekt een pompkamertje. Op het eerste niveau bevindt zich een slaapplaats voor circa 30 manschappen, twee kleine kamertjes en een nis voor een latrine. De bedden werden vroeger al afgebroken en als brandhout gebruikt. Onderaan de trap bevindt zich een gang van circa 30 meter, met opnieuw een trap van 13 treden, gevolgd door nog eens drie treden en een gang van 15 meter naar links, die aansluiting gaf op een tweede uitgang.

Het houtwerk is relatief goed bewaard. Er werden tijdens de opgravingen diverse kleine voorwerpen teruggevonden.

In vergelijking met Britse deep dug-outs zijn de balken van deze Duitse ondergrondse schuilplaats dikker en is het trapgat breder en minder hoog.

Volgens de archeologen zou het kunnen gaan om een Duitse ondergrondse schuilplaats van een artilleriebatterij.

Toegang tot een Duitse ondergrondse schuilplaats. Het begin van de houten trap is zichtbaar.

• M.I. 1995: Stuk oorlogsverleden blootgelegd in Merkem, Het Volk 20-21/7, katerne Regio, 11.