Teksten van Duitse ondergrondse schuilplaats

Duitse Deep-dugout ()

Duitse 'Deep-dugout' in de nabijheid van de middeleeuwse site "Hoge Mote". In 1995 ontdekt door 'The Diggers', een groep amateur-archeologen, en vervolgens blootgelegd en onderzocht.

Ondergrondse constructie toegankelijk via trap van 41 treden met halverwege een pompkamertje. Het eerste niveau omvat een gang van circa 30 meter, een slaapplaats voor circa 30 manschappen, 2 kleine kamertjes en een nis voor een latrine. Op het einde van de gang bevindt zich nog een trap van 16 treden met links ervan een tweede gang van circa 15 meter die aansluiting gaf op een tweede uitgang. Het houten stutwerk is relatief goed bewaard, maar de bedden van de slaapplaats zijn reeds afgebroken. Vermoedelijk was deze constructie een ondergrondse schuilplaats voor een Duitse artilleriebatterij.

• Inventarisatie van Relicten uit de Eerste Wereldoorlog in de Westhoek (Provincie West-Vlaanderen, "Oorlog en Vrede in de Westhoek" en Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Afdeling Monumenten en Landschappen).

Auteurs:  Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn

Duitse ondergrondse schuilplaats Hoge Mote (Merkem - WOI) ()

In een weide langs de Zuidwallandstraat, op circa drie kilometer ten oosten van Merkem, bij de middeleeuwse site Hoge Mote, bevindt zich een toegang tot een Duitse ondergrondse schuilplaats. Op circa 450 meter naar het zuidoosten bevindt zich een ingebouwde Duitse betonnen militaire constructie. De omgeving is licht glooiend en landelijk.

Historische achtergrond

In de zomer van 1995 hebben de amateurarcheologen The Diggers een Duitse ondergrondse schuilplaats blootgelegd. Volgens de archeologen is de structuur van de ondergrondse schuilplaats als volgt:

Via 41 treden kan het eerste niveau bereikt worden. Halfweg de trap steekt een pompkamertje. Op het eerste niveau bevindt zich een slaapplaats voor circa 30 manschappen, twee kleine kamertjes en een nis voor een latrine. De bedden werden vroeger al afgebroken en als brandhout gebruikt. Onderaan de trap bevindt zich een gang van circa 30 meter, met opnieuw een trap van 13 treden, gevolgd door nog eens drie treden en een gang van 15 meter naar links, die aansluiting gaf op een tweede uitgang.

Het houtwerk is relatief goed bewaard. Er werden tijdens de opgravingen diverse kleine voorwerpen teruggevonden.

In vergelijking met Britse deep dug-outs zijn de balken van deze Duitse ondergrondse schuilplaats dikker en is het trapgat breder en minder hoog.

Volgens de archeologen zou het kunnen gaan om een Duitse ondergrondse schuilplaats van een artilleriebatterij.

Toegang tot een Duitse ondergrondse schuilplaats. Het begin van de houten trap is zichtbaar.

• M.I. 1995: Stuk oorlogsverleden blootgelegd in Merkem, Het Volk 20-21/7, katerne Regio, 11.