Duitse bunker

Beschrijving

Bovengrondse betonnen constructie ingebouwd in de hoevegebouwen van boerderij Zuidwallandstraat 7, op het gehucht Bultehoek, op circa 450 meter ten zuidoosten van de Hoge Mote en op circa drie kilometer ten oosten van Merkem. De omgeving is landelijk en licht heuvelachtig.

Historische achtergrond

Duitse bunker uit de Eerste Wereldoorlog. Deze constructie maakte deel uit van de Bultehoek-Riegel, die haaks stond op de Brabant-Linie. Vlakbij deze boerderij bevond zich een kamp, Lager Bultehoek geheten.

Beschrijving

Bovengrondse betonnen constructie, ingebouwd in hoevegebouwen. Het beton is gegoten tegen een houten bekisting.

Aan de oostelijke zijde zitten twee deuropeningen, met ertussen één vrij grote, vierkante opening, die naar binnen toe schuin naar beneden loopt. Deze muur is meer dan één meter dik. Merkwaardig is dat de deuropeningen driehoekig inspringen, waardoor ze meer schokbestendig waren. Binnenin is er één ruimte. Het plafond is vlak. In de muren zijn vooral verticale uitsparingen voor een houten bekleding te zien.

• Captured German Trench and Operations Maps from the National Archives [CD-rom uitgegeven door The Naval & Military Press], Stellungskarte Diksmuide Süd, 1/20.000, 11/9/1917.
  • Mondelinge informatie verkregen van Paul Van Damme (2004).

Bron: WOI Relict (1230): Ingebouwde betonconstructie Zuidwallandstraat 7 (Merkem - WOI)