erfgoedobject

Hoeve met ingebouwde Duitse schuilplaats

bouwkundig element
ID
79641
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/79641

Juridische gevolgen

Beschrijving

Achterin gelegen hoeve met in de hoevegebouwen ingebouwde Duitse betonnen schuilplaats. Deze betonconstructie maakte deel uit van de "Bultehoek-Riegel", die haaks op de "Brabantlinie" of de eerste Duitse linie langs de Iepersteenweg stond. Mogelijks diende ze voor het versturen van lichtsignalen naar de nabij gelegerde troepen. Bovengrondse betonconstructie (verloren bekisting) onder plat dak met aan de oostzijde twee deuropeningen uitgevend op één grote ruimte en tussenin één vrij grote rechthoekige muuropening die naar binnen toe schuin naar beneden loopt en wellicht gebruikt werd voor het versturen van lichtsignalen.

  • Inventarisatie van Relicten uit de Eerste Wereldoorlog in de Westhoek (Provincie West-Vlaanderen, "Oorlog en Vrede in de Westhoek" en Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Afdeling Monumenten en Landschappen).

Bron     : Missiaen H. & Vanneste P. met medewerking van Gherardts F. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente  Houthulst, Deelgemeenten Jonkershove, Klerken en Merkem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL24, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Missiaen, Halewijn, Vanneste, Pol
Datum  : 2006


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoeve met ingebouwde Duitse schuilplaats [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/79641 (Geraadpleegd op 20-06-2021)