Hoeve met in de hoevegebouwen ingebouwde Duitse schuilplaats ()

Achterin gelegen hoeve met in de hoevegebouwen ingebouwde Duitse betonnen schuilplaats. Deze betonnen constructie maakte deel uit van de "Bultehoek-Riegel", die haaks op de "Brabantlinie" of de eerste Duitse linie langs de Iepersteenweg stond. Mogelijks diende ze voor het versturen van lichtsignalen naar de nabij gelegerde troepen. Bovengrondse betonconstructie (verloren bekisting) onder plat dak met aan de oostzijde twee deuropeningen uitgevend op één grote ruimte en tussenin één vrij grote rechthoekige muuropening die naar binnen toe schuin naar beneden loopt en wellicht gebruikt werd voor het versturen van lichtsignalen.

  • Inventarisatie van Relicten uit de Eerste Wereldoorlog in de Westhoek (Provincie West-Vlaanderen, "Oorlog en Vrede in de Westhoek" en Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Afdeling Monumenten en Landschappen).

Bron: MISSIAEN H. & VANNESTE P. met medewerking van GHERARDTS F. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Houthulst, Deelgemeenten Jonkershove, Klerken en Merkem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL24, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs:  Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Vanneste P. & Missiaen H. 2006: Duitse bunker [online], https://id.erfgoed.net/teksten/79641 (geraadpleegd op ).


Ingebouwde bunker Zuidwallandstraat 7 (Merkem - WOI) ()

Bovengrondse betonnen constructie ingebouwd in de hoevegebouwen van boerderij Zuidwallandstraat 7, op het gehucht Bultehoek, op circa 450 meter ten zuidoosten van de Hoge Mote en op circa drie kilometer ten oosten van Merkem. De omgeving is landelijk en licht heuvelachtig.

Historische achtergrond

Duitse bunker uit de Eerste Wereldoorlog. Deze constructie maakte deel uit van de Bultehoek-Riegel, die haaks stond op de Brabant-Linie. Vlakbij deze boerderij bevond zich een kamp, Lager Bultehoek geheten.

Beschrijving

Bovengrondse betonnen constructie, ingebouwd in hoevegebouwen. Het beton is gegoten tegen een houten bekisting.

Aan de oostelijke zijde zitten twee deuropeningen, met ertussen één vrij grote, vierkante opening, die naar binnen toe schuin naar beneden loopt. Deze muur is meer dan één meter dik. Merkwaardig is dat de deuropeningen driehoekig inspringen, waardoor ze meer schokbestendig waren. Binnenin is er één ruimte. Het plafond is vlak. In de muren zijn vooral verticale uitsparingen voor een houten bekleding te zien.

  • Captured German Trench and Operations Maps from the National Archives [CD-rom uitgegeven door The Naval & Military Press], Stellungskarte Diksmuide Süd, 1/20.000, 11/9/1917.
  • Mondelinge informatie verkregen van Paul Van Damme (2004).

Bron: WOI Relict (1230): Ingebouwde betonconstructie Zuidwallandstraat 7 (Merkem - WOI)
Auteurs:  Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Decoodt H. & Bogaert N. 2004: Duitse bunker [online], https://id.erfgoed.net/teksten/196020 (geraadpleegd op ).