Ter Bollekasteel

bouwkundig / landschappelijk element

Beschrijving

"Ter Bollekasteel" met achterliggende hoeve. Landhuis toegankelijk via een lange oprijlaan, op historische kaarten weergegeven met de naam "Abeledreef". Staat weergegeven op de kaart van het Brugse Vrije van Pieter Pourbus (1561-1571) gekopieerd door Pieter Claeissens (1601).

Het "Goed ter Bolle" wordt reeds in 1576 vermeld als "'tgoet ende hofstede". In 1693 is er sprake van "een hofstede ter Bolle, een kasteel met blauwe schaliedek". Op een kaart uit die periode krijgen we een weergave met een typische opper- en neerhofstructuur waarbij het kasteel wordt bepaald door de hoge traptoren. Het domein stond in verbinding met de Dudzeelse Steenweg via een lange dreef. Op een kaart van circa 1780 wordt het kasteel niet meer afgebeeld. Op het primitief kadasterplan van circa 1835 staat het "Ter Bollekasteel" weergegeven. Tegen de oostzijde van het kasteel is de hoeve gebouwd. Aan de westzijde bevond zich de tuin en een boomgaard.

Huidig uitzicht resultaat van verbouwing circa 1900. Dubbelhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen) gevat tussen aandaken. Drie centrale traveeën uitspringend. Verankerde rode baksteenbouw met lijstgevel, bovenaan afgewerkt met een bepleisterde en witbeschilderde fries. Gevel opengewerkt met rechthoekige muuropeningen voorzien van bewaard schrijnwerk.

• Rijksarchief Brugge, Kaarten en plannen Mestdagh, nummer 301 A, nummer 366; kaarten en plannen Watering Blankenberge, nummer 763.
  • COORNAERT M. 1985: Dudzele en Sint-Lenaert, 522-523, nummer 216.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia

Oprijlaan

Op de kabinetskaart van de Ferraris (1771-1777) staat de dreef, met aan weerszijden een bomenrij, afgebeeld. Tot het midden van de twintigste eeuw wordt deze dreef op de topografische kaarten weergegeven. Midden twintigste eeuw verdwijnen de bomenrijen. Langs één zijde staan nu nog enkele knotbomen langs deze oprijlaan.