Speelhuisje van hoeve Stapelvoorde

Beschrijving

Voormalig speelhuisje. Staat samen met de hoeve "Stapelvoorde" weergegeven op historisch kaartenmateriaal. Op kaart van 1761 omschreven als "eene hofstede en speelhuys genaemt Stappelvoorde... nieuwe dreve van 1761". Ook omschreven als een "huys van plaisance" of "speelhuys" of "speelgoet".

Vrijstaande 17de-eeuwse éénlaagswoning van vier + één travee onder hoog pannen schilddak. Hoofdgevel met bijna gevelbrede trapgevel voorzien van geprofileerde dekstenen, in de top voorzien van beluikte rondboogopening met geblokte omlijsting, met als sluitsteen een leeuwenkop. Oostgevel opengewerkt met rechthoekige muuropening voorzien van een natuurstenen bolkozijn, erboven geblokte ontlastingsboog met gesculpteerde blokken met plant en kinderkopje.

Interieur. Centrale gang aan weerszijden voorzien van een schouw. Links grote woonkamer met bewaarde moer- en kinderbalken.

• Rijksarchief Brugge, Collectie kaarten en plannen, nummer 787; Kaarten en plannen Watering Blankenberge, nummer 758; Kaarten en plannen Mestdagh, nummers 300A, 301A, 302, 338, 2160.
  • COORNAERT M., Dudzele en Sint-Lenaert, 1985, p. 596, nummer 749.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia