Hoeve Groot Steentje

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Groot Steentje

Beschrijving

Hoeve "Groot Steentje". Oorspronkelijke naam "Steenken" gewijzigd in de huidige nadat de hoeve Koolkerkse Wegel nummer 4 de naam "Klein Steenken" had gekregen.

Hoeve, het neerhof bij het kasteel Steenken, wordt reeds in documenten van 1349 vermeld. Op de kaart van Pieter Pourbus (1561-1571) van het Brugse Vrije (1601) gekopieerd door Pieter Claessens staat reeds bebouwing op de site weergegeven met een typische opper- en neerhofsituatie. Huidige gebouwenconfiguratie van de hoeve staat weergegeven op een plan van circa 1850.

Hoeve bestaande uit losse bestanddelen rondom een deels verhard erf. Boerenhuis uit de 17de eeuw van twee + één lage opkamertraveeën onder doorlopend pannen zadeldak gevat tussen twee puntgevels afgewerkt met vlechtingen. Verankerde baksteenbouw, witbeschilderd boven een gepekte plint. Laat-gotische korfboogingang met geprofileerde omlijsting. Interieur volgens L. Devliegher met bewaarde moer- en kinderbalken.

Schuur, verankerde rode baksteenbouw onder pannen zadeldak, vermoedelijk daterend uit eind 18de - begin 19de eeuw, staat reeds weergegeven op het primitief kadasterplan van circa 1835.

Vrijstaand tweeledig opgebouwd bakhuisje dateert van 1875. Verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldak.

• Kadasterarchief Brugge, 207: Mutatieschetsen, Dudzele, 1875/6.
  • Rijksachief Brugge, Kaarten en plannen Mestdagh, nummer 329, 335, 348A, 388.