erfgoedobject

Langgestrekte hoeve

bouwkundig element
ID
79689
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/79689

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Langgevelhoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Historische hoeve, op de kaart van Ph. Vandermaelen (1850) weergegeven met de naam "Spijker". Hoeve van het langgeveltype met oude kern vermoedelijk teruggaand tot de 16de-17de eeuw. Op de kaart van het Brugse Vrije van Pieter Pourbus gekopieerd door Pieter Claeissens (1601) staat de site met bebouwing weergegeven.

Huidig gebouwenbestand is fasegewijs tot stand gekomen. Woonhuis staat weergegeven op een kaart van 1725. Circa 1868 bouwen van een nutsgebouw. In 1947 restauratie naar ontwerp van architect E. Termote (Vorst). Bouwen van een hangar in 1953.

Ten noorden van het erf, boerenhuis met verankerde bakstenen gevels, witbeschilderd boven een zwart gepekte plint. Twee + twee opkamertraveeën onder pannen zadeldak. Tegen de erfgevel steunbeer. Zijgevel met vlechtingen en een korfboognis met rechthoekige muuropening waartegen drie steunberen staan. Opengewerkte erfgevel met rechthoekige muuropeningen voorzien van bewaard schrijnwerk met kleine roedeverdeling en luiken. Oorspronkelijk blinde noordgevel opengewerkt met rechthoekige muuropeningen.
Interieur. Kelder onder opkamer met centrale middenzuil. Opkamer met bewaarde moer- en kinderbalken.

Geïntegreerde stalvleugel onder pannen zadeldak voorzien van een dakvenster met laadluik. Verankerde bakstenen gevels, witbeschilderd boven een gepekte plint. Oorspronkelijk voorzien van een houten beplanking boven een bakstenen plint.

Vrijstaand nutsgebouw van circa 1868 in gebruik als een stal. Verankerde witbeschilderde baksteenbouw boven een zwart gepekte plint. Rechthoekige muuropeningen.

  • Kadasterachief West-Vlaanderen, primitief kadasterplan, 207: Mutatieschetsen, Dudzele, 1888/47, 1953/38, 1977/17.
  • Rijksarchief Brugge, Collectie kaarten en plannen, nummer 520.
  • Stadsarchief Brugge, Gemeentearchief Dudzele, bouwvergunningen, nummer 310/3.
  • DEVLIEGHER L., De Zwinstreek, 1970, p. 46 (hier onder nummer 1).

Bron: GILTÉ S., VAN VLAENDEREN P. & VANWALLEGHEM, A. met medewerking van DENDOOVEN, K. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Brugge, Deelgemeenten Dudzele, Lissewege en Zeebrugge, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL25, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Langgestrekte hoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/79689 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.