De Schaperijhoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed De Schaperijhoeve

"De Schaperijhoeve". Naam verwijst naar het kweken van schapen hier.

Hoeve bestaande uit losse bestanddelen ten zuiden van de weg gelegen. Aan de Oostkerkestraat oorspronkelijk een boomgaard aanwezig. Boerenhuis van het langgeveltype met geïntegreerde stalvleugel, oorspronkelijk in gebruik als schapenstal. Boerenhuis staat samen met een vrijstaande schuur weergegeven op de kaart van Ferraris (1770-1778). Huidige gebouwenconfiguratie grosso modo weergegeven op het primitief kadasterplan van 1835. Uitbreiding met bedrijfsgebouwen in 1992 en 2001.

Boerenhuis van drie + twee opkamertraveeën onder hoger opgetrokken zadeldak (Vlaamse pannen). Oude kern vermoedelijk uit de 17de eeuw. Verankerde witbeschilderde baksteenbouw met gepekte plint. Zijpuntgevel afgewerkt met vlechtingen. Gevels opengewerkt met rechthoekige muuropeningen, deels aangepast.

Geïntegreerde stalvleugel onder zadeldak met klimmende dakkapellen vermoedelijk in late 18de-begin 19de eeuw tot stand gekomen.

Schuur ten noorden van het boerenhuis gelegen, vermoedelijk teruggaand tot de 18de eeuw. Verankerde baksteenbouw onder pannen schilddak. Centrale doorrit. Gevel voorzien van asemgaten.

Tweeledig opgebouwd vrijstaand bakhuis van vóór 1835. Verankerde baksteenbouw, witbeschilderd onder pannen zadeldak. Tegen de zuidgevel een steunbeer.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, Primitief kadasterplan, 1835; 207: mutatieschetsen, Dudzele, 1992/4, 2001/21.
  • Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium, Fototheek.
  • Rijksarchief Brugge, Kaarten en Plannen Watering Blankenberge, nummer 796.