Bibliotheek en museum

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis bij het Amaat Vynckeplein

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Dudzele

Beschrijving

Hoekpand bij het Amaat Vynckeplein. Gelegen in het dorpsgezicht "Dudzele centrum" (Koninklijk Besluit van 21/08/1979). Voormalige bibliotheek en heemkundig museum. Gebouwd in de eerste helft van de 19de eeuw ter vervanging van het Sint-Lenaartshuis. In opdracht van pastoor Wulleman gebouwd die het pand afstond aan de kerkfabriek in 1869. Volgens gevelsteen: "HIER LEEFDE EN WERKTE / VAN 1876 TOT 1881 / AMAAT VYNCKE / ONDERPASTOOR / ÉÉN DER / 20 VLAAMSE KOPPEN".

Vrijstaand dubbelhuis met een deels ommuurde tuin. Verankerde witbeschilderde en bepleisterde lijstgevel. Rechthoekige muuropeningen met arduinen lekdrempels. Bewaard schrijnwerk.

• COORNAERT M., Dudzele en Sint-Lenaert, 1985, p. 566, nummer 562.

Bron     : Gilté S., Van Vlaenderen P. & Vanwalleghem, A. met medewerking van Dendooven, K. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Brugge, Deelgemeenten Dudzele, Lissewege en Zeebrugge, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL25, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Gilté, Stefanie, Van Vlaenderen, Patricia, Vanwalleghem, Aagje
Datum  :