is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Ter Bolle
Deze vaststelling is geldig sinds
is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Ter Bolle
Deze vaststelling was geldig van tot
Hoeve "Ter Bolle", horend bij het landhuis "Ter Bolle". Site staat weergegeven op de kaart van het Brugse Vrije van Pieter Pourbus (1561-1571) gekopieerd door Pieter Claeissens (1601). Staat samen met het landhuis gedetailleerd weergegeven op een kaart van 1693. Hoeve bestaande uit losse bestanddelen gegroepeerd rondom een deels verhard erf. Toegankelijk via een dreef aan de Ter Bollestraat en aan de Dudzeelse Steenweg.
Boerenhuis met oude kern uit de 17de eeuw staat tegen de imposante gevel van het kasteel gebouwd. Boerenhuis van twee traveeën + twee opkamertraveeën onder zadeldak (Vlaamse pannen) voorzien van een klimmende dakkapel. Verankerde bakstenen lijstgevel, witbeschilderd boven een gepekte plint. Behouden muuropeningen bij de hoogkamer met 19de-eeuws schrijnwerk en luiken.
Interieur. Opkamer met behouden moer- en kinderbalken.
Latere uitbreiding van twee traveeën onder zadeldak (Vlaamse pannen). Verankerde bakstenen lijstgevel, witbeschilderd boven een gepekte plint. Rechthoekige muuropeningen met bewaard 19de-eeuws schrijnwerk. Zijgevel voorzien van twee steunberen.
Bron: GILTÉ S., VAN VLAENDEREN P. & VANWALLEGHEM, A. met medewerking van DENDOOVEN, K. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Brugge, Deelgemeenten Dudzele, Lissewege en Zeebrugge, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL25, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Ten westen lag minstens sinds het laatste kwart van de 18de eeuw tot aan het begin van de 21ste een hoogstamboomgaard. Nadat het terrein enkele jaren braak lag, is hier rond 2020 opnieuw een boomgaard aangeplant.