Beschrijving

Historische hoeve staat met gebouwen reeds weergegeven op de kaart met de Watering van Groot-Reigarsvliet van 1725 en op de kaart van Ferraris (1770-1778). Volgens oude foto's ook aanwezigheid van een imposante langsschuur, gedateerd door middel van een jaarcartouche "1633". In 1988 wordt de hoeve grondig verbouwd.

Hoeve bestaande uit losse bestanddelen gegroepeerd rondom een deels verhard erf.

Boerenhuis waarvoor een gekasseid erf afgesloten door een behouden bakstenen lage muur, witbeschilderd boven een gepekte plint. L-vormige plattegrond, reeds afgebeeld op de kaart van 1725 is fasegewijs tot stand gekomen. Laag hoofdvolume van drie traveeën onder zadeldak (Vlaamse pannen) gevat tussen twee puntgevels afgewerkt met vlechtingen. Vermoedelijk daterend uit de 17de eeuw. Verankerde baksteenbouw witbeschilderd boven een gepekte plint. Rechthoekige aangepaste muuropeningen. Rechts behouden korfboogdeur met afgeschuinde dagkanten. Haaks op het boerenhuis opkamer van twee traveeën breed onder zadeldak bedekt met Vlaamse pannen gevat tussen puntgevels afgewerkt met vlechtingen.

Interieur. Grondig aangepast tijdens verbouwingen in 1988. Keuken met troggewelfjes en behouden vloer met zwarte en rode tegeltjes. Behouden dakconstructie bestaande uit drie getelmerkte schaargebinten. Onder de opkamer twee kelders met tongewelf.

Tegenaan de opkamer een vermoedelijk 19de-eeuwse uitbreiding en een schuur met deels behouden houten beplanking.

Bakhuis. Verankerde baksteenbouw, witbeschilderd boven een zwart gepekte plint. Zadeldak met Vlaamse pannen.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Dudzele, 1984/4-5, 1986/25, 1988/17, 2003/6.
  • Rijksarchief Brugge, Collectie kaarten en plannen, nummer 520.
  • DEVLIEGHER L., De zwinstreek, 1970, p. 49 (hier onder nummer 48).