erfgoedobject

Landhuis Sint-Barbara met tuin

bouwkundig / landschappelijk element
ID
79743
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/79743

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Landhuis Sint-Barbara
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Kasteeltje "Sint-Barbara" in sobere eclectische stijl met conciërgewoning aan de straatkant ingeplant in een ruime tuin voorzien van een meidoornhaag aan de straatkant. Gebouwd circa 1900 door dokter Alfons De Haene. Rode baksteenbouw op grosso modo rechthoekige plattegrond. De gevel wordt horizontaal belijnd door natuurstenen banden. Imposante hoektoren met ingesnoerde naaldspits voorzien van een smeedijzeren windvaan. Bewaard schrijnwerk.


Bron: GILTÉ S., VAN VLAENDEREN P. & VANWALLEGHEM, A. met medewerking van DENDOOVEN, K. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Brugge, Deelgemeenten Dudzele, Lissewege en Zeebrugge, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL25, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Siertuin

Ten noorden van de dorpskern van Dudzele gelegen landhuis in een siertuin van circa 2,12 ha. Omhaagde siertuin met een zuidelijk bebost gedeelte en door bomengordel omgeven noordelijk gazon dat in de zichtas van de woning ligt. Vlakbij de woning ligt een siervijver, ingesnoerd in het midden en overwelfd door een tuinbrug. Een prentbriefkaart van 1906, kort na de bouw van het landhuis, geeft een beeld van de aanleg van de nog jonge tuin met bolvormig gesnoeide struiken op stam in de borders rondom het landhuis en een Italiaanse populier als toekomstig verticaal element nabij de woning. 

  • Geoportaal Onroerend Erfgoed, Orthofoto’s 2021, Westkapelse Steenweg 80, Dudzele (Brugge) [online], https://geo.onroerenderfgoed.be (geraadpleegd op 19 oktober 2022).
  • Beeldbank Brugge, Zicht op het kasteel Sint-Barbara te Dudzele, prentbriefkaart 1906 [online], Beeldbank Brugge (erfgoedbrugge.be) (geraadpleegd op 19 oktober 2022).
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Landhuis Sint-Barbara met tuin [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/79743 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.