Hoeve Sint-Claragoed

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Sint-Claragoed

Beschrijving

Achteringelegen hoeve zogenaamd "Sint-Claragoed". Naam wordt voor het eerst vermeld in 1387 en was eigendom van het Sint-Claraklooster in Brugge. Staat met huidige gebouwenconfiguratie weergegeven op de kaart van Ferraris (1770-1778).

Hoeve bestaande uit losse bestanddelen met een U-vormige opstelling rondom een heraangelegd erf. Centraal woonhuis geflankeerd door twee stallen.

Boerenhuis vermoedelijk uit de 17de eeuw. Vijf traveeën, twee opkamertraveeën en geïntegreerde stalvleugel van twee traveeën onder niet doorlopend zadeldak bedekt met Vlaamse pannen. Boven de staldeur klimmende dakkapel. Verankerde witbeschilderde baksteenbouw boven een zwart gepekte plint. Gevel opengewerkt met rechthoekige muuropeningen voorzien van bewaard schrijnwerk, bij de opkamer voorzien van houten kruiskozijn met kleine roedeverdeling. Eindgevel met schouderstukken en centrale beeldnis. Woongedeelte afgeschermd van het erf door een laag bakstenen muurtje.

Stal. Lage verankerde baksteenbouw, witbeschilderd boven een zwart gepekte plint. Pannen zadeldak.

• COORNAERT M., Dudzele en Sint-Lenaert, 1985, p. 589, nummer 703, nummer 704.