erfgoedobject

Molenhuis bij de Zwarte Molen

bouwkundig element
ID
79780
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/79780

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Molenhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

"Molenhuis" horend bij de nu verdwenen zogenaamd "Dorps-" of "Zwarte Molen", reeds vermeld in 1555. Gelegen aan de zogenaamde "Tiendenbrug" over het Lisseweegs Vaartje, de naam van de brug verwijst naar de tiendenheffing, tot 1568 uitgevaardigd door de Franse Sint-Bertinabdij.

De "Zwarte Molen" staat aangeduid op de kaart van Pieter Pourbus (1561-1571). Op een kaart van 1768 weergegeven samen met de "Witte Molen", aan de overkant. Op de Poppkaart (circa 1842) is op deze plaats bebouwing aangeduid.

Losse bestanddelen. Vandaag 19de-eeuws uitzicht, maar een oudere kern zie vlechtingen in de verbouwde zijgevel. Verankerde, witgekalkte baksteenbouw met gepekte plint. Achteraan een uitbouw met opkamer. De deur en rechthoekige vensters met bewaard schrijnwerk en luiken van het woonhuis zijn bewaard.

  • Rijksarchief Brugge, Kaarten en plannen Mestdagh, nummer 785.
  • VANDEPITTE G. 1970: De dorpskom van Lissewege en de omgeving, Rond de Poldertorens 12.2, 77.

Bron: GILTÉ S., VAN VLAENDEREN P. & VANWALLEGHEM, A. met medewerking van DENDOOVEN, K. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Brugge, Deelgemeenten Dudzele, Lissewege en Zeebrugge, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL25, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Molenhuis bij de Zwarte Molen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/79780 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.