Arduinen gedenkzuil voor de militaire en burgerlijke slachtoffers (Eerste en Tweede Wereldoorlog), de weerstanders en de politieke gevangenen (Tweede Wereldoorlog). Oorspronkelijk stond de gedenkzuil met vrijheidsboom op het pleintje vóór nummers 5-6.
Ingewerkt in de kerkhofmuur en gelegen op een verhoog afgeboord door arduinen gedenkplaten. De zuil staat op een getrapte console. Vierkante, licht verjongende zuil met opschrift "1914-1918" en onder meer versierd met wapenschild en laurierkransen.
JACOBS M., Zij, die vielen als helden ... Inventaris van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen, deel 2, 1996, p. 218.
Bron: GILTÉ S., VAN VLAENDEREN P. & VANWALLEGHEM, A. met medewerking van DENDOOVEN, K. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Brugge, Deelgemeenten Dudzele, Lissewege en Zeebrugge, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL25, onuitgegeven werkdocumenten. Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)