Oude pastorie met tuin

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed De oude pastorie

Beschrijving

Voormalige pastorie met een ommuurde tuin, "de oude pastorie" en nu in gebruik als bezoekerscentrum.

Woonhuis met L-vormige plattegrond, twee bouwlagen afgedekt met schild- en zadeldak (Vlaamse pannen). Hoofdvolume aan de straatzijde uit de 19de eeuw. De oudere constructie, aan de tuinzijde en loodrecht op het hoofdvolume, dateert uit het tweede kwart van de 17de eeuw. Het zou gebouwd zijn in 1638 door meestermetselaar Jean Joyens. Staat weergegeven op een kaart van 1724 met L-vormige plattegrond gevormd door een diep- en een breedhuis en een bijhorende ommuurde tuin.

Hoofdvolume met dubbelhuisopstand van zeven traveeën. Verankerde, bakstenen, classicistische lijstgevel, witbeschilderd boven een gepekte plint. Centrale ingang met omlijsting van blauwe, gesinterde baksteen en bekronende waterlijst. Rechthoekige muuropeningen. Behouden schrijnwerk uit begin 19de eeuw. Haaks op het hoofdvolume geplaatst diephuis uit de 17de eeuw. Verankerde bakstenen gevels met in de loop van de 19de eeuw aangepaste muuropeningen. Bovenvenster en zoldervenster met afgeschuinde kanten met zandstenen dorpel en terugliggende latei, zoldervenster voorzien van natuurstenen bolkozijn. Geblokte ontlastingsbogen.

Interieur. Kelder met tongewelf en bevloering met rode gebakken tegels. Bewaarde moer- en kinderbalken, dakconstructie met schaargebinte.

• Dienst Infrastructuur en Openbare Werken, Nota, 8/05/1973.
  • Rijksarchief Brugge, Kaarten en plannen Mestdagh, nummer 760.
  • BEERNAERT B., De oude pastorie, in Lissewege & Ter Doest. Monnikenwerk. Geschiedenis van het witte dorp en zijn abdij, 2004, p. 26-27.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia