Rademakerskazerne en stookolietanks

Beschrijving

Rademakerskazerne (93e bataljon Logistiek) opgericht in de jaren 1950. De naamgeving dateert van 9 oktober 1987, ter herinnering aan de in 1979 verdwenen Rademakerskazerne aan de Kazernevest in de Brugse binnenstad (zie Brugge, 18nb Langestraatkwartier).
Een pijplijn loopt van de kazerne naar stookolietanks gelegen ter hoogte van de Beukemaerestraat aan het jaagpad langs het Boudwijnkanaal. Deze drie betonnen bouwwerken bevatten elk vier stookolietanks. Volgens Frank Philippart van de Simon Stevinstichting werden twee tanks kort vóór de Tweede Wereldoorlog door de Belgen gebouwd. Een derde dateert van net na de oorlog. Naar verluidt zijn de olietanks in gebruik tot in de jaren 1980.

• BRUYNSERAEDE R., Krijgsgasthuizen in Brugge (deel 5), in Gidsenkroniek, 2002.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia