erfgoedobject

Sculptuur ter ere van Baron Auguste de Maere d'Aertrycke

bouwkundig element
ID
79858
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/79858

Juridische gevolgen

Beschrijving

Sculptuur ter ere van Baron Auguste de Maere d'Aertrycke (1826-1900), hoofdpromotor van een verbinding tussen Brugge en de zee. Het standbeeld kwam er op initiatief van de Julius Sabbe Studiekring uit Brugge en is ontworpen door de Brugse beeldhouwer Renaat Ramon (° 1936). Ingehuldigd op 26 juni 2004.

Op een natuurstenen sokkel staan zeven gele, telkens groter wordende letters Z. Op de sokkel staat onderaan "WANNEER UWE STAD OPNIEUW HAAR RANG IN DE RIJ VAN GROTE STEDEN VAN ONS VADERLAND ZAL INGENOMEN HEBBEN EN HIER ALOM RIJKDOM, GELUK EN WEELDE HEERSEN ZULLEN, EN IK SEDERT JAREN EN JAREN VAN DEZE WERELD ZAL VERDWENEN ZIJN, DENK DAN - AL WAS HET MAAR EEN OGENBLIK - AAN MIJN SLAPELOZE NACHTEN, AAN DE DAGEN VOL ANGST EN TELEURSTELLING DIE IK HEB GEKEND, GETUIG DAN VAN MIJ DAT IK MET U EN VOOR U HEB GELEDEN EN GESTREDEN HEB, DAT IK U LIEF HEB GEHAD EN TOT DE DOOD GETROUW BEN GEBLEVEN. BRUGGE 23 AUGUSTUS 1895".

  • LOY M., Maritieme monumenten aan onze kust. Jaarboek van de West-Vlaamse Gidsenkring 2005, Zedelgem, 2005, p. 50.

Bron: GILTÉ S., VAN VLAENDEREN P. & VANWALLEGHEM, A. met medewerking van DENDOOVEN, K. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Brugge, Deelgemeenten Dudzele, Lissewege en Zeebrugge, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL25, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Sculptuur ter ere van Baron Auguste de Maere d'Aertrycke [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/79858 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.