erfgoedobject

Interbellumwoning

bouwkundig element
ID: 79861   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/79861

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Interbellumwoning
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Baron de Maerelaan nummer 28. Interbellumwoning met sobere voorgevel, gebouwd in 1926 naar ontwerp van de Gentse architecten Geo Boutelier en Geo Henderick. De bouwaanvraag voorziet een woning met als het ware een verhoogde halsgevel en uitgebreide, art-decogetinte geveluitwerking; vermoedelijk later in vereenvoudigde vorm herbouwd. Heden tweeledige bakstenen gevel op de begane grond voorzien van een brede, korfboogvormige pui, die oorspronkelijk was uitgewerkt met houtwerk met kleine roedenverdelingen cf. prentbriefkaart. De drie als risaliet opgevatte linkertraveeën zijn benadrukt door een witbepleisterd balkon op getrapte console, eertijds voorzien van de naam van het etablissement. Vernieuwd schrijnwerk.

  • PROVINCIALE BIBLIOTHEEK EN DOCUMENTATIECENTRUM WEST-VLAANDEREN, Iconografische collectie.
  • STADSARCHIEF BRUGGE, Bouwvergunningen, nummer 562/1926.

Bron     : Gilté S., Van Vlaenderen P. & Vanwalleghem, A. met medewerking van Dendooven, K. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Brugge, Deelgemeenten Dudzele, Lissewege en Zeebrugge, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL25, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Agentschap Onroerend Erfgoed
Datum  : 2006


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Interbellumwoning [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/79861 (Geraadpleegd op 09-07-2020)