erfgoedobject

Burgerhuis van 1926

bouwkundig element
ID
79861
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/79861
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Interbellumwoning
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Interbellumwoning met sobere voorgevel, gebouwd in 1926 naar ontwerp van de Gentse architecten Geo Boutelier en Geo Henderick. De bouwaanvraag voorziet een woning met als het ware een verhoogde halsgevel en uitgebreide, art-decogetinte geveluitwerking; vermoedelijk later in vereenvoudigde vorm herbouwd. Heden tweeledige bakstenen gevel op de begane grond voorzien van een brede, korfboogvormige pui, die oorspronkelijk was uitgewerkt met houtwerk met kleine roedeverdelingen, zie prentbriefkaart. De drie als risaliet opgevatte linkertraveeën zijn benadrukt door een witbepleisterd balkon op getrapte console, eertijds voorzien van de naam van het etablissement. Vernieuwd schrijnwerk.

  • Provinciale Bibliotheek en Documentatiecentrum West-Vlaanderen, Iconografische collectie.
  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 562/1926.

Bron     : Gilté S., Van Vlaenderen P. & Vanwalleghem, A. met medewerking van Dendooven, K. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Brugge, Deelgemeenten Dudzele, Lissewege en Zeebrugge, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL25, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Gilté, Stefanie, Van Vlaenderen, Patricia, Vanwalleghem, Aagje
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis van 1926 [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/79861 (Geraadpleegd op )