erfgoedobject

Schuur

bouwkundig element
ID
79868
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/79868
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Molenaarswoning
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Historische site die reeds staat afgebeeld op de Grote Kaart van het Brugse Vrije van Pieter Pourbus (1561-1571), gekopieerd door Pieter Claeissens (1601). Aan straatzijde, witbeschilderde, bakstenen woning uit de jaren 1930. Achteraan voormalige schuur, die nu dienst doet als restaurant "'t Molentje" waarvan de naam verwijst naar de Zwankendamme-molen die eertijds hier stond (zeker uit de 18de eeuw en gesloopt in 1929). De met klimop overgroeide schuur bewaart een oudere kern, zie moerbalken met balksleutels en staat met zekerheid afgebeeld op de Kabinetskaart der Oostenrijkse Nederlanden opgenomen op initiatief van Graaf de Ferraris (1770-1778). Opvallende zijtrapgevel van zeven treden.

  • VANDEPITTE G., Het geboortejaar van de Zwankendammemolen (Lissewege), in Rond de poldertorens, jaargang 24, nummer 1, 1982, p. 31-34.
  • VANDEPITTE G., De Zwankendammemolen te Lissewege, in Rond de poldertorens, jaargang 26, nummer 4, 1984, p. 183-185.

Bron: GILTÉ S., VAN VLAENDEREN P. & VANWALLEGHEM, A. met medewerking van DENDOOVEN, K. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Brugge, Deelgemeenten Dudzele, Lissewege en Zeebrugge, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL25, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Schuur [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/79868 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.