Kantoorgebouw van Stora Enso. Papier- en pulpterminal ontworpen door de Brugse architecten Piet en Philippe Viérin in 1999. Het industriële karakter, 3 kilometer in zee, het ruwe zeemilieu en de weersomstandigheden bepalen de verschijningsvorm van het gebouw en de aanleg van de omgeving. De dikke schil van het gebouw bestaat uit grote panelen architectonisch beton, die door de specifieke profilering het beeld oproepen van verweerde, als door water en wind geërodeerde, breukstenen blokken, waarmee waterwerken, havens of pieren worden gebouwd. Het gebruik van beton als gevelmateriaal en voor de tot in de details doorgedreven modulering en prefabricatie verleent het gebouw een uitgesproken industrieel karakter. Door toepassing van structurele beglazing zijn de aluminium raamprofielen aan de buitenkant van het gebouw niet waarneembaar. De nauwelijks reflecterende beglazing is op het raam geplakt en verbergt de profielen. Zo wordt de aantasting van het profielmateriaal door het agressieve milieu vermeden. Voor de aanleg van de buitenruimte staan de Japanse rotstuinen model. De keuze van de meest vereenvoudigde vorm - een doos - zorgt ervoor dat het gebouw zich bij een eerste oogopslag in een landschap van loodsen voegt.
NYS R., Kantoorgebouw Stora Enso Terminal, Voorhaven Zeebrugge, in Jaarboek Architectuur Vlaanderen, 2000-2001, p. 156-161.
Twee pluimen voor Zeebrugge, in Brugge die scone, jaargang 21, nummer 2, 2000, p. 1.
Bron: GILTÉ S., VAN VLAENDEREN P. & VANWALLEGHEM, A. met medewerking van DENDOOVEN, K. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Brugge, Deelgemeenten Dudzele, Lissewege en Zeebrugge, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL25, onuitgegeven werkdocumenten. Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)