Marinebasis van de Belgische Zeemacht

Beschrijving

Marinebasis van de Belgische Zeemacht met twee bijhorende militaire tijdokken. Het eerste (dit is het meest oostelijke) tijdok is aangelegd - na de bouw van de tussen 1960 en 1966 (en ondertussen reeds afgebroken) oostelijke havendam - circa 1966, dit op vraag van de NAVO die de strategische waarde van Zeebrugge als continentale aanvoerhaven had ontdekt en er een open poort op zee wilde.

Het bouwontwerp voor de nieuwe marinebasis werd opgesteld in 1968 en in april 1969 startte de firma Denul uit Aalst samen met de firma Pieux Franky, in opdracht van het Ministerie van Openbare Werken, met de bouw van het eerste marinedok. Westerkaai van 410 meter lang en oosterkaai van 430 meter; breedte van 150 meter; waterdiepte van 7 meter bij laagwater. Op de westerkaai, ontschepingshelling voor het afladen van door de NAVO gezonden militair materieel. Officiële in gebruik name van het dok op 27 september 1976 door Minister van Defensie Van den Boeynants in aanwezigheid van Prins Albert en Vice-Admiraal Van Dyck. Tijdens de openingsplechtigheid wordt tevens de eerste steen gelegd van het gebouwencomplex van de nieuwe basis: wachtlokaal, infirmerie, hoogspanningscentrale, loodsen logementsblok, in dienst genomen in 1978; verder uitgebreid in 1981.

Tussen 1983 en 1985 wordt ook een tweede dok met bijhorende infrastructuur gebouwd, om er mijnenbestrijdingsvaartuigen te laten afmeren. Kaailengte van 1000 meter en diepte van 7 meter bij laagwater.

Gebouwen verder uitgebreid in de jaren 1990.

• THIBAUT DE MAISIERES C., LEGEIN G., De zeemacht te Zeebrugge sinds W.O.-II, in Kontaktblad Gidsenbond Brugge & West-Vlaanderen, jg. 16, nr. 6, 1995, p. 23-25.
  • SIMOEN R., Technische infrastructuur, in Brugge en de zee, 1982, p. 294.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia