Winkel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Winkel

Beschrijving

Handelshuis op de hoek met de Ploegstraat. Naar verluidt gebouwd circa 1908 door eigenaar/ aannemer Wildemeersch met de bedoeling dat Delhaize Grosvenor hier een winkel zou vestigen. Bij de bouw waren echter al problemen met de funderingen, wat de werken vertraagde en waardoor Delhaize afhaakte. Na de Tweede Wereldoorlog bleef van de woning alleen het karkas over; het pand werd nadien naar verluidt inwendig volledig gerenoveerd. Gerestaureerd als "Kunstige Herstelling" in 2004 naar een ontwerp van de Oostendse architect Frederik Grimmelprez.

Vrij imposant pand met afgeschuinde hoektravee. Roodbakstenen gevel gecombineerd met arduin, opgetrokken in historiserende stijl, zie geblokte ontlastingsbogen, als banden doorgetrokken dorpels, traptoppen. Sterk opengewerkte arduinen winkelpui, geritmeerd door halfzuilen die een uitspringende kroonlijst dragen.

• Dienst Infrastructuur en Ruimtelijke Ordening Brugge, Bouwvergunningen, nummer 1110/2004.
  • Dienst Infrastuctuur en Ruimtelijke Ordening Brugge, Nota, 21 mei 2002.