Gedenksteen als hulde aan Pierre Vandamme

Beschrijving

Gedenksteen aan de ingang van het gebouw van de M.B.Z., als hulde aan Pierre Vandamme (1895-1983), die van 1950 tot 1974 voorzitter van de M.B.Z. was.

Huldemonument gerealiseerd in 1975 door de Brugse kunstenaars Livia Canestraro en Stefaan Depuydt. Op het voetstuk staat "BEZIELER VAN DE WEDEROPBOUW, EXPANSIE EN TOEKOMST VAN ZEEBRUGGE. DE BRUGSE BEVOLKING 1975". Daaronder bevindt zich een tweede steentje met "DOOR DE KAMER VAN KOOPHANDEL EN NIJVERHEID N.W.VL. OVERGEDRAGEN AAN DE STAD BRUGGE". Rechts een bronzen plaat, die vroeger op de dijk aan de hiel van de môle hing, met opschrift "ONDER DE REGERING VAN LEOPOLD II EN HET BEHEER VAN M.M. LEO DE BRUYN EN GRAAF PAUL DE SMET DE NAYER, MINISTER VAN OPENBARE WERKEN, WERDEN DE HAVEN EN HET ZEEKANAAL VAN BRUGGE VAN 1895 TOT 1907 UITGEVOERD DOOR H.H. LODEWIJK COISEAU, INGENIEUR TE PARIJS EN JAN COUSIN, INGENIEUR TE BRUSSEL, DIE DE ALGEMENE SCHIKKING ERVAN OPGEVAT HADDEN. DE HAVEN EN HET KANAAL WERDEN DOOR Z.M. DEN KONING OP 23 JULI 1907 INGEHULDIGD, TOEN BARON ALBRECHT RUZETTE, GOUVERNEUR VAN WEST-VLAANDEREN WAS EN GRAAF AMEDEUS VISART DE BOCARMÉ, BURGEMEESTER VAN BRUGGE."

• BALLEGEER J., Monumentendag 2003 te Zeebrugge, in Rond de Poldertorens, jaargang 45, nummer 3, 2003, p. 82
  • LOY M., Maritieme monumenten aan onze kust. Jaarboek van de West-Vlaamse Gidsenkring 2005, Zedelgem, 2005, p. 49.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia