Monument ter herinnering aan de bevrijding van Zeebrugge na de Tweede Wereldoorlog

Beschrijving

Monument ter herinnering aan de bevrijding van Zeebrugge na de Tweede Wereldoorlog, gelegen net naast de Visartsluis.
Arduinen muurtje waarin een figuratieve kaart op een bronzen plaat zit ingewerkt. Op de kaart wordt getoond hoe de hele zwinstreek later werd bevrijd dan de rest van het land. "DANKBARE HULDE AAN HET CANADEESCH LEGER DAT OP 3 NOVEMBER 1944 ZEEBRUGGE, ALS LAATSTE GEMEENTE VAN ONS LAND BEVRIJDDE" valt te lezen tussen het wapen van Brugge en het vroegere wapen van Canada. De plaat is gesigneerd "M.C." en "G. BRONDEL". Onderaan is ruimte voorzien voor bloemen; opschrift "TO THE MEMORY OF THE 12TH MANITOBA DRAGOONS".
Het geheel staat op een gekasseid platform.

• BALLEGEER J., Monumentendag 2003 te Zeebrugge, in Rond de Poldertorens, jaargang 45, nummer 3, 2003, p. 83.
  • HOORNAERT R., Honderd jaar Zeebrugge. Wel en wee van een parochie, Brugge, 2000, p. 49-51.
  • LOY M., Maritieme monumenten aan onze kust. Jaarboek van de West-Vlaamse Gidsenkring 2005, Zedelgem, 2005, p. 67.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia