Prins Filipsdok

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Prins Filipsdok

Beschrijving

Uitgegraven tussen augustus 1958 en 1961, in gebruik genomen in 1962. In 1980, aanleg van een automatische slipway (kalfaterbank). De benaming dateert van een beslissing van het schepencollege van 30 augustus 1960 en verwijst naar de huidige Kroonprins die toen pas geboren was.

Heden een dok met een lengte van 560 meter, een breedte van 200 meter en een diepte van 8,40 meter. Omgeven door 34 hectare industriegebied. Uitzicht van het dok wordt in het noordwesten gedomineerd door de hoge graansilo's van N.V. Borlix, die sinds 1998 gespecialiseerd is in de behandeling van granen voor derden.

• BILE E., TRIPS E., Zeebrugge, een haven in de branding, 1895-1970, 1970, p. 108-112, p. 184.
  • HOORNAERT R., Honderd jaar Zeebrugge. Wel en wee van een parochie, Brugge, 2000, p. 80.
  • SIMOEN R., Technische infrastructuur, in Brugge en de zee, 1982, p. 291.
  • VANDEPITTE G., Zwankendamme, wijk van Lissewege, nu Brugge, in Rond de Poldertorens, jaargabg 33, nummer 1, 1993, p. 15.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia