Groep dorpswoningen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Groep woonhuizen

Beschrijving

Groep woningen, nu gelegen rondom een pleintje met parkeerplaatsen, eertijds een plantsoen. Vormden in oorsprong een stilistische eenheid in overwegend duidelijke cottagestijl en zijn mogelijk, zoals verschillende andere panden in de straat, in 1925 ontworpen door de Brusselse architect Camille Damman op vraag van de Verreries de Dampremy.

Nummers 124 en 148, twee winkelhuizen (met oorspronkelijk halfronde vensteropeningen op de begane grond zie oude foto) in cottage-stijl zie de vrij steile zadeldaken met overkragende dakrand en het materiaalgebruik: begane grond van baksteen onder een bepleisterde bouwlaag met een met veldwerk opgevuld gevelveld. Nummer 148 met schrijnwerk naar oud model id est houtwerk met kleine roedeverdelingen en luiken. Nummers 134-138, soortgelijk pand, onderverdeeld in drie woningen. Tussenin kleinere (voorbeeld nummers 130-132) panden van twee/één traveeën en met tot op heden originele, bakstenen gevel met openingen in witgeschilderde omlijstingen met hoekblokken. Tevens enkele gevels geheel vernieuwd (nummer 126) of woningen volledig gesloopt.

• D'HONDT J. (redacteur), Leven rond de fabriek. Honderd jaar sociale en culturele voorzieningen in Brugse bedrijven, 1897-1997, Brugge, 1997, p. 23.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia