Vissersmonument zonder naam

Beschrijving

Vissersmonument zonder naam, vervaardigd door Bernard Vandenberghe (°1951), op vraag van de Zeebrugse Visveiling en onthuld op 26 juni 1993 naar aanleiding van de opening van het European Fish Center. Eerbetoon aan de Zeebrugse vissers en de visserij, geïnspireerd op het schilderij De geboorte van Venus van de Florentijnse renaissanceschilder Sandro Botticelli. Bronzen kunstwerk waarin een man en vrouw herkenbaar zijn, samen symbool voor de gunstige wind, de lonende visserij. De kettingen in het werk verwijzen naar de bokkenvisserij en de cirkelvormige uitsparingen in het brons refereren aan de winches of lieren om de netten te winden of in te halen.

• LOY M., Maritieme monumenten aan onze kust. Jaarboek van de West-Vlaamse Gidsenkring 2005, Zedelgem, 2005, p. 55.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia