Gemeentehuis van Zeebrugge

Deelgemeente Zeebrugge
Straat Sint-Donaasstraat
Locatie Sint-Donaasstraat 4-6, Brugge (West-Vlaanderen)

• Adrescontrole Brugge (adrescontroles: 01-11-2007 - 30-11-2007).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Gemeentehuis van Zeebrugge

Beschrijving

Sint-Donaasstraat nummer 4-6. Voormalig gemeentehuis van Zeebrugge, naar verluidt gebouwd circa 1906 naar een ontwerp van de Brugse architect Jozef Viérin. Omwille van zijn architecturale kwaliteiten destijds geprezen in Bulletin des métiers d'art als "... un morceau remarquable d'architecture par la simplicité de sa construction, l'élégance de ses formes, sa profondeur d'expression". Later verbouwd (onder meer afbreken van een dakruiter, verwijderen van een erkeruitbouw, verhogen van de centrale gevel) en uitgebreid onder meer verlengd met één travee cf. bouwnaden en foto van 1907. Heden leegstaand doch vermoedelijk in de toekomst opgenomen in een sociaal woonproject.
In oorsprong neo-Vlaams getint pand cf. ontwerptekening. Traditionele baksteensteenbouw gecombineerd met natuursteen voor de kozijnconstructies, hoekkettingen, als banden doorgetrokken lekdrempels, plint en andere. Boven de toegangsdeur, natuurstenen gevelsteen met het wapenschild van Brugge.

• PROVINCIALE BIBLIOTHEEK EN DOCUMENTATIECENTRUM WEST-VLAANDEREN, Iografische collectie.
  • G.E., Architecture Brugeoise, in Bulletin des métiers d'art, jaargang 7, 1907, pagina's 23-25.