erfgoedobject

Gemeentehuis van Zeebrugge

bouwkundig element
ID
79958
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/79958

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalig gemeentehuis van Zeebrugge, naar verluidt gebouwd circa 1906 naar een ontwerp van de Brugse architect Jozef Viérin. Omwille van zijn architecturale kwaliteiten destijds geprezen in Bulletin des métiers d'art als "... un morceau remarquable d'architecture par la simplicité de sa construction, l'élégance de ses formes, sa profondeur d'expression". Later verbouwd (onder meer afbreken van een dakruiter, verwijderen van een erkeruitbouw, verhogen van de centrale gevel) en uitgebreid onder meer verlengd met één travee zie bouwnaden en foto van 1907. Heden leegstaand doch vermoedelijk in de toekomst opgenomen in een sociaal woonproject. In oorsprong neo-Vlaams getint pand, zie ontwerptekening. Traditionele baksteensteenbouw gecombineerd met natuursteen voor de kozijnconstructies, hoekkettingen, als banden doorgetrokken lekdrempels, plint en andere. Boven de toegangsdeur, natuurstenen gevelsteen met het wapenschild van Brugge.

  • Provinciale Bibliotheek en Documentatiecentrum West-Vlaanderen, Iografische collectie.
  • G.E., Architecture Brugeoise, in Bulletin des métiers d'art, jaargang 7, 1907, p. 23-25.

Bron: GILTÉ S., VAN VLAENDEREN P. & VANWALLEGHEM, A. met medewerking van DENDOOVEN, K. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Brugge, Deelgemeenten Dudzele, Lissewege en Zeebrugge, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL25, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Gemeentehuis van Zeebrugge [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/79958 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.