erfgoedobject

Stella Mariskerk

bouwkundig element
ID: 79961   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/79961

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stella Mariskerk
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Stella Marisstraat zonder nummer Stella Mariskerk.
Kleine, vrijstaande kerk, opgericht als hulpparochie van Sint-Donaas. Gebouwd in 1952 ter vervanging van een bouwvallig geworden kapel van 1932. De nieuwe kapel was in 1955 afgewerkt en werd ingewijd onder de benaming van Onze-Lieve-Vrouw Ster der Zee.

De kerk wordt opgetrokken in een lichte neoromaanse stijl met integratie van elementen uit de landelijke stijl. De witbeschilderde baksteenbouw contrasteert opvallend met het typische steile zadeldak, dat bedekt is met rode, Vlaamse pannen. Typerend gebruik van steunberen op de hoeken en/of tussen de rondbogige muuropeningen met afzaten.
De westgevel is een centrale puntgevel uitlopend in een kleine klokkentoren met kruisbeeld. De hoofdingang wordt geaccentueerd door een kleine puntgevel met arduinen reliëf, doorbroken door een Christusfiguur tussen een alfa- en omegasymbool.

West georiënteerde, éénbeukige kerk van vijf traveeën met rechthoekig koor en vlak afgesloten pseudotransept; rechthoekig koor van één travee. Aan de noordwestelijke zijde, sacristie. Tegenaan de koormuur, calvarie.

Sobere afwerking van het interieur van de kerk, met name bepleisterd en beschilderd boven de tegellambrisering Tongewelf.

  • SCHOUTEET A., De straatnamen van Brugge. Oorsprong en betekenis, 1977, pagina 207.

Bron     : Gilté S., Van Vlaenderen P. & Vanwalleghem, A. met medewerking van Dendooven, K. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Brugge, Deelgemeenten Dudzele, Lissewege en Zeebrugge, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL25, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs : Agentschap Onroerend Erfgoed
Datum  : 2006


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Stella Mariskerk [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/79961 (Geraadpleegd op 23-05-2019)