erfgoedobject

Stella Mariskerk

bouwkundig element
ID
79961
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/79961

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stella Mariskerk
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Kleine, vrijstaande kerk, opgericht als hulpparochie van Sint-Donaas. Gebouwd in 1952 ter vervanging van een bouwvallig geworden kapel van 1932. De nieuwe kapel was in 1955 afgewerkt en werd ingewijd onder de benaming van Onze-Lieve-Vrouw Ster der Zee.

De kerk wordt opgetrokken in een lichte neoromaanse stijl met integratie van elementen uit de landelijke stijl. De witbeschilderde baksteenbouw contrasteert opvallend met het typische steile zadeldak, dat bedekt is met rode, Vlaamse pannen. Typerend gebruik van steunberen op de hoeken en/of tussen de rondbogige muuropeningen met afzaten. De westgevel is een centrale puntgevel uitlopend in een kleine klokkentoren met kruisbeeld. De hoofdingang wordt geaccentueerd door een kleine puntgevel met arduinen reliëf, doorbroken door een Christusfiguur tussen een alfa- en omegasymbool.

West georiënteerde, éénbeukige kerk van vijf traveeën met rechthoekig koor en vlak afgesloten pseudotransept; rechthoekig koor van één travee. Aan de noordwestelijke zijde, sacristie. Tegenaan de koormuur, calvarie.

Sobere afwerking van het interieur van de kerk, met name bepleisterd en beschilderd boven de tegellambrisering Tongewelf.

  • SCHOUTEET A., De straatnamen van Brugge. Oorsprong en betekenis, 1977, p. 207.

Bron: GILTÉ S., VAN VLAENDEREN P. & VANWALLEGHEM, A. met medewerking van DENDOOVEN, K. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Brugge, Deelgemeenten Dudzele, Lissewege en Zeebrugge, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL25, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Stella Mariskerk [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/79961 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.