Gedenkstenen van monument De Roggevlerke

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Brugge
Deelgemeente Zeebrugge
Straat St George's day-wandeling
Locatie St George's day-wandeling zonder nummer, Brugge (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Brugge (adrescontroles: 01-11-2007 - 30-11-2007).
  • Inventarisatie Brugge - Deelgemeenten Dudzele, Lissewege en Zeebrugge (geografische inventarisatie: 01-05-2005 - 31-03-2006).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Gedenkstenen van monument De Roggevlerke

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Typologiegedenktekens, sculpturen
Dateringna WO II

Beschrijving

St George's Day-wandeling zonder nummer. Twee gedenkstenen, onderdeel van het voormalige monument "De Roggevlerke" van Paul Goethals dat in 1957 naar aanleiding van het 50-jarig bestaan van de haven, geplaatst werd op het toenmalige Posterijenplein (aan het begin van de huidige Baron de Maerelaan). Het illustreert de harde geschiedenis van de haven. Naar aanleiding van de uitbreidingswerken van de Voorhaven circa 1970, na enkele omzwervingen, deels verplaatst naar huidige locatie.
Twee natuurstenen platen waarvan de eerste met een uitspraak van koning Leopold II uit 1881"WIJ WILLEN OP ONZE KUST EEN HAVEN UITGERUST ALS DE BESTE. BIJ ELK GETIJ TOEGANKELIJK VOOR SCHEPEN VAN ALLE TONNEMAAT. DE MODERNE WETENSCHAP MAAKT ZULKE HAVEN MOGELIJK". Tweede plaat met opschrift "DE GOLVEN BEUKEN / DE DAM HOUDT STAND / 1907-1957" illustreert de moeilijke geschiedenis die Zeebrugge kende.

  • BALLEGEER J., Monumentendag 2003 te Zeebrugge, in Rond de Poldertorens, jaargang 45, nummer 3, 2003, pagina's 76-77.
  • BILE E., TRIPS E., ZEEBRUGGE, EEN HAVEN IN DE BRANDING, 1895-1970, 1970, pagina 172.

Bron: Gilté S., Van Vlaenderen P. & Vanwalleghem, A. met medewerking van Dendooven, K. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Brugge, Deelgemeenten Dudzele, Lissewege en Zeebrugge, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL25, (onuitgegeven werkdocumenten).

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van St George's day-wandeling

St George's day-wandeling (Brugge)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.