erfgoedobject

Gedenkstenen van monument De Roggevlerke

bouwkundig element
ID
79963
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/79963

Juridische gevolgen

Beschrijving

Twee gedenkstenen, onderdeel van het voormalige monument "De Roggevlerke" van Paul Goethals dat in 1957 naar aanleiding van het 50-jarig bestaan van de haven, geplaatst werd op het toenmalige Posterijenplein (aan het begin van de huidige Baron de Maerelaan). Het illustreert de harde geschiedenis van de haven. Naar aanleiding van de uitbreidingswerken van de Voorhaven circa 1970, na enkele omzwervingen, deels verplaatst naar huidige locatie.

Twee natuurstenen platen waarvan de eerste met een uitspraak van koning Leopold II uit 1881"WIJ WILLEN OP ONZE KUST EEN HAVEN UITGERUST ALS DE BESTE. BIJ ELK GETIJ TOEGANKELIJK VOOR SCHEPEN VAN ALLE TONNEMAAT. DE MODERNE WETENSCHAP MAAKT ZULKE HAVEN MOGELIJK". Tweede plaat met opschrift "DE GOLVEN BEUKEN / DE DAM HOUDT STAND / 1907-1957" illustreert de moeilijke geschiedenis die Zeebrugge kende.

  • BALLEGEER J., Monumentendag 2003 te Zeebrugge, in Rond de Poldertorens, jaargang 45, nummer 3, 2003, p. 76-77.
  • BILE E., TRIPS E., ZEEBRUGGE, EEN HAVEN IN DE BRANDING, 1895-1970, 1970, p. 172.

Bron: GILTÉ S., VAN VLAENDEREN P. & VANWALLEGHEM, A. met medewerking van DENDOOVEN, K. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Brugge, Deelgemeenten Dudzele, Lissewege en Zeebrugge, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL25, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Gedenkstenen van monument De Roggevlerke [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/79963 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.