Lichtopstand

Alternatieve naam Kleine vuurtoren

is beschermd als monument Lichtopstand

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Lichtopstand of Kleine vuurtoren

Typologievuurtorens
Dateringvóór WO I

Beschrijving

"Lichtopstand" of "Kleine vuurtoren". Beschermd als monument bij Koninklijk Besluit van 12/01/1987. Oeverlicht tussen 1906-1910 gebouwd in het kader van de aanleg van de eerste haven. Ronde, conisch verlopende bakstenen schacht met bezetlaag, geschilderd, inwendig voorzien van een constructie bestaande uit aaneengeklonken gewalst profielijzer; stellage met houten vloer, ijzeren balustrade (gelast, dus niet origineel); geklonken, ijzeren lichtopstand met kleine koepel en windhaan. Binnenin rechte ijzeren trappen die naar twee houten zolders en de lichtopstand voeren. Elektrische lichtbron van 1000 W, 220 V met alternerende werking; de oorspronkelijke acetyleen-installatie is nog aanwezig; vast dioptrisch reflectiestelsel van het type Fresnel. Op de gietijzeren console: "PHARES & FANAUX, BARBIER & BENARD & TURENNE, CONSTRUCTEURS, 82, RUE CURIAL, PARIS".

• Afdeling RUIMTELIJKE ORDENING, HUISVESTING EN MONUMENTENZORG West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, Archief, nummer 582.
  • DECORT J., De vuurtorens te Knokke-Heist, in Brugse gidsenkroniek, 1998, pagina's 81-86.

Auteurs: Gilté, Stefanie & Van Vlaenderen, Patricia