Dorpswoning

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Hamont-Achel
Deelgemeente Hamont
Straat Achelpoort
Locatie Achelpoort 12, Hamont-Achel (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Hamont-Achel (adrescontroles: 12-04-2007 - 12-04-2007).
  • Inventarisatie Hamont-Achel (geografische inventarisatie: 01-01-2005 - 31-12-2005).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Dorpswoning

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Woning met breedhuisopstand; vier traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok parallel aan de straat, kunstleien), in zijn huidig uitzicht vermoedelijk uit de tweede helft van de 19de eeuw, doch mogelijk ouder in kern, daar in de Atlas van de Buurtwegen (1845) op deze plaats al bebouwing is aangeduid.

Bepleisterde en beschilderde baksteenbouw; vernieuwde houten kroonlijst en overige houtwerk vervangen door kunststof. Lijstgevel gemarkeerd door imitatievoegen, ruitversiering op de plint en hoekpilasters waartussen een geprofileerde kordonlijst bovenaan. Rechthoekige muuropeningen op doorlopende lekdrempels, waaronder diamantkopconsoles, in geprofileerde omlijstingen met diamantkopsluitstenen.

Bron: Pauwels D. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kanton Neerpelt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19N2, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Pauwels, Dirk

Datum tekst: 2005

Relaties

maakt deel uit van Hamont

Hamont (Hamont-Achel)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.