Het Boerke (van Bocholt)

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Hamont-Achel
Deelgemeente Hamont
Straat Kapelstraat
Locatie Kapelstraat 2, Hamont-Achel (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Hamont-Achel (adrescontroles: 12-04-2007 - 12-04-2007).
  • Inventarisatie Hamont-Achel (geografische inventarisatie: 01-01-2005 - 31-12-2005).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Het Boerke (van Bocholt)

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beschrijving

In de volksmond zogenaamd Het Boerke (van Bocholt). Eertijds ijzerwaren- en huishoudgeriefwinkel, uit het eind van de 19de - begin 20ste eeuw, in kern van 1882, confer gevelsteen in achtergevel; vijf traveeën en één bouwlaagonder geknikt zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen) met nokvorst, gecementeerd linkeraandak en vier dakkapellen onder zadeldakjes. Het rechts gelegen recente woonhuis nummer 24 vervangt een ouder van circa 1880. In de Atlas van de Buurtwegen (1845) komt op deze plek al een oudere L-vormige inplanting voor.

Baksteenbouw op gecementeerde plint; gebruik van groen geglazuurde baksteen voor boogruggen; ruitjesbeschildering in de getoogde en rondbogige boogvelden; hardsteen voor lekdrempels en trap; bewaard hout- en traliewerk, onder meer geprofileerde kroonlijst. Tweede travee uitlopend in puntgeveltje voorzien van centrale hijsbalk onder zadeldakje op schoren, met gecementeerde afwerking, top- en schouderstukken en bolbekroning, waaronder een ingeschreven hijsluik tussen twee dakvenstertjes.

Over alle traveeën doorlopende, witbeschilderde houten winkelpui, bestaande uit ritmerende pilasters waarboven een geprofileerde puilijst; deurtravee met flankerende beschilderde beelden van Sint-Jozef en Onze-Lieve-Vrouw op een geprofileerde sokkel; rechthoekige muuropeningen; bovenlichten met later glas in lood. Eenvoudige deels gecementeerde achtergevel met aflijnende rechte muizentand. Getoogde deuren, onder meer één onder geprofileerde druiplijst.

Originele gecementeerde aanbouw onder vlakke bedaking, deels voorzien van imitatievoegen. Gelijkaardig dienstgebouwtje en magazijn onder vlakke bedaking van 1936-37. Winkelinterieur: plafond rustend op I-balken gedragen door drie centrale houten pijlers met afgeschuinde hoeken.

Links van de voormalige winkel, inspringende lagere aanbouw onder zadeldak (nok paralllel aan de straat, Vlaamse pannen), met geprofileerde houten kroonlijst en bewaarde korfboogvormige poort van een dubbele rollaag en een platte laag.

  • CREEMERS G. & VAN DE SIJPE L., De verdwenen burcht van Hamont. Een bijdrage tot de middeleeuwse geschiedenis van de stad Hamont, (Uitgaven van De Geschied- en Heemkundige Kring De Goede stede Hamont, 2de r., 2), Hamont-Achel, 1995, p. 10.
  • DEGEEST M., Ontmoeting met Hamont-Achel, ons stadje vandaag, Hamont-Achel, 2001, p. 151.

Bron: Pauwels D. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kanton Neerpelt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19N2, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Pauwels, Dirk

Datum tekst: 2005

Relaties

maakt deel uit van Hamont

Hamont (Hamont-Achel)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.