Burgerhuis

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Hamont-Achel
Deelgemeente Hamont
Straat Bosstraat
Locatie Bosstraat 73, Hamont-Achel (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Hamont-Achel (adrescontroles: 12-04-2007 - 12-04-2007).
  • Inventarisatie Hamont-Achel (geografische inventarisatie: 01-01-2005 - 31-12-2005).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beknopte karakterisering

Typologieburgerhuizen
Dateringinterbellum

Beschrijving

Alleenstaande woning met dubbelhuisopstand; drie traveeën en één bouwlaag onder geknikt zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen) met brede centrale dakkapel onder plat dak, daterend uit de jaren 1930. Beukenhaag aan straatzijde.

Baksteenbouw op dito plint in alternerend metselverband; bewaard houtwerk doch vernieuwde kroonlijsten. Origineel aangebouwd portaal van één bouwlaag onder plat dak. Rechthoekige muuropeningen, de venstertjes boven de inkomhal met geometrisch glas in lood. Deur met bewaard traliewerk in art deco en trede van terrazzo; aan weerszij van deur, bakstenen waterputten met gecementeerde afwerking en halfronde plantenbakken.

Linkerzijgevel met aangepaste muuropeningen. Rechterzijgevel met twee bewaarde vensters. Achteraan links, gelijkaardige losstaande garage.

Bron: Pauwels D. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kanton Neerpelt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19N2, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Pauwels, Dirk

Datum tekst: 2005

Relaties

maakt deel uit van Hamont

Hamont (Hamont-Achel)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.