Café en drankenhandel

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Hamont-Achel
Deelgemeente Hamont
Straat Brouwersstraat
Locatie Brouwersstraat 1-7, Hamont-Achel (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Hamont-Achel (adrescontroles: 12-04-2007 - 12-04-2007).
  • Inventarisatie Hamont-Achel (geografische inventarisatie: 01-01-2005 - 31-12-2005).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Café en drankenhandel

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beschrijving

Eertijds woonhuis, café, depot van bieren en limonadefabriekje met eigen merk KEMPO, heden schildersbedrijf en -winkel. Nummers 1-3 in hun huidig uitzicht uit het tweede kwart van de 19de eeuw, nummers 5-7 uit de tweede helft van de 19de - eerste helft 20ste eeuw, confer bouwnaad en deels aangepaste muuropeningen, doch in kern mogelijk teruggaand tot de 18de eeuw, daar op de Ferrariskaart (1771-77) en in de Atlas van de Buurtwegen (1845) op het meest ten zuidoosten gelegen perceel al een langgestrekte bebouwing voorkomt, in laatstgenoemde bron met een noordwest-uitbouw.

Met krul- en gewone ankers verankerde baksteenbouw van één bouwlaag op licht verhoogde begane grond en op recente hardstenen (nummers 1-3) en beschilderde gecementeerde plint (nummers 5-7), nummers 1-3 met twee betraliede rechthoekige keldergaten, onder zadeldak (nok parallel aan de straat, kunstleien) met linkeraandak met top- en schouderstukken, vlechtingen en nieuwe bekleding; grotendeels vernieuwd houtwerk, onder meer kroonlijst. Aflijnende overhoekse muizentand.

Voormalig woonhuis en café met dubbelhuisopstand van vijf traveeën. Mogelijk verlaagde rechthoekige vensters op vernieuwde hardstenen lekdrempels. Rechthoekige deur in een allicht latere houten omlijsting naar vrij geïnterpreteerd patroon van een neoclassicistische van natuursteen, bestaande uit vlakke pilasters op neuten, bovenaan voorzien van een ruitmotief en een vernieuwde druiplijst op geprofileerde consoles, waartussen een centrale rozet; houtwerk van deur uit de eerste helft van de 20ste eeuw; hardstenen trap met nieuwe koperen leuningen.

Linkerzijpuntgevel met rechthoekige deur en twee dito vensters, alsook recente trap naar de eerste verdieping (nummer 1) alwaar recente deur. Aangepaste rechthoekige poort aansluitend bij het woonhuis. Nummers 5-7 met getoogde en aangepaste rechthoekige muuropeningen met deels bewaard houtwerk, onder meer twee schuifpoorten onder I-balken.

Bron: Pauwels D. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kanton Neerpelt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19N2, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Pauwels, Dirk

Datum tekst: 2005

Relaties

maakt deel uit van Brouwersstraat

Brouwersstraat (Hamont-Achel)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.