Dorpswoning

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Hamont-Achel
Deelgemeente Hamont
Straat Budelpoort
Locatie Budelpoort 34, Hamont-Achel (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Hamont-Achel (adrescontroles: 12-04-2007 - 12-04-2007).
  • Inventarisatie Hamont-Achel (geografische inventarisatie: 01-01-2005 - 31-12-2005).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Dorpswoning

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Woning met dubbelhuisopstand; drie traveeën en één bouwlaag onder geknikt zadeldak (nok parallel aan de straat, kunstleien) met centrale dakkapel onder zadeldakje met top- en schouderstukken en ingeschreven rechthoekig venster, uit het eind van de 19de - begin 20ste eeuw.

Baksteenbouw. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel met imitatievoegen en paneelwerk, verder gemarkeerd door hoeklisenen en middenrisaliet met verbindende fries. Getoogde muuropeningen met bewaard houtwerk. Verankerde linkerzijgevel met analoge muuropeningen en houten kraagstukken onder het dak. Achteraan, haakse aanbouw onder zadeldak (kunstleien) met aflijnende rechte muizentand en deels aangepaste rechthoekige muuropeningen.

Bron: Pauwels D. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kanton Neerpelt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19N2, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Pauwels, Dirk

Datum tekst: 2005

Relaties

maakt deel uit van Budelpoort

Budelpoort (Hamont-Achel)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.