Langgestrekte hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Langgestrekte hoeve

Beschrijving

Alleenstaande langgestrekte hoeve met ordonnantie: woonhuis-koeienstal-dwarsschuur-paardenstal-koeienstal, eeerstgenoemde heden van vier traveeën, het geheel van één bouwlaag onder mank zadeldak (nok loodrecht op de straat, mechanische pannen) met een latere dakkapel onder plat dak, van 1895, confer gevelsteen in top van linkerzijpuntgevel met opschrift: G.[EUSENS]H.[ERMANS]M.[ELLAERTS ?]/ 1895.

Verankerde baksteenbouw op gecementeerde plint met deels bewaard houtwerk en grotendeels aangepaste rechthoekige muuropeningen. Aflijnende rechte muizentand. Woonhuis met latere voorzetgevel. Paardenstaldeur onder houten latei. Zijpuntgevels met vlechtingen. Linkerzijpuntgevel met twee originele houten kozijnen in geveltop.

Rechterzijpuntgevel met recente aanbouw van betonblokken onder lessenaarsdak, in plaats van vroegere schob. Achtergevel met opkamer boven rechthoekig keldergat en recent aangebouwde melkveestal onder lessenaarsdak, in plaats van vroegere varkensstal. Rondom de hoeve, behalve aan straatzijde, recente losstaande dienstgebouwen, onder meer stallingen.

Auteurs: Pauwels, Dirk