Langgestrekte hoeve

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Hamont-Achel
Deelgemeente Hamont
Straat Grote Haart
Locatie Grote Haart 22, Hamont-Achel (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Hamont-Achel (adrescontroles: 12-04-2007 - 12-04-2007).
  • Inventarisatie Hamont-Achel (geografische inventarisatie: 01-01-2005 - 31-12-2005).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Langgestrekte hoeve

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Alleenstaande langgestrekte hoeve met ordonnantie: woonhuis-koeienstal-dwarsschuur-paardenstal-koeienstal, eeerstgenoemde heden van vier traveeën, het geheel van één bouwlaag onder mank zadeldak (nok loodrecht op de straat, mechanische pannen) met een latere dakkapel onder plat dak, van 1895, confer gevelsteen in top van linkerzijpuntgevel met opschrift: G.[EUSENS]H.[ERMANS]M.[ELLAERTS ?]/ 1895.

Verankerde baksteenbouw op gecementeerde plint met deels bewaard houtwerk en grotendeels aangepaste rechthoekige muuropeningen. Aflijnende rechte muizentand. Woonhuis met latere voorzetgevel. Paardenstaldeur onder houten latei. Zijpuntgevels met vlechtingen. Linkerzijpuntgevel met twee originele houten kozijnen in geveltop.

Rechterzijpuntgevel met recente aanbouw van betonblokken onder lessenaarsdak, in plaats van vroegere schob. Achtergevel met opkamer boven rechthoekig keldergat en recent aangebouwde melkveestal onder lessenaarsdak, in plaats van vroegere varkensstal. Rondom de hoeve, behalve aan straatzijde, recente losstaande dienstgebouwen, onder meer stallingen.

Bron: Pauwels D. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kanton Neerpelt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19N2, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Pauwels, Dirk

Datum tekst: 2005

Relaties

maakt deel uit van Hamont

Hamont (Hamont-Achel)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.