Boskapel Onze-Lieve-Vrouw van Altijddurende Bijstand

Beschrijving

Op de Hees ligt de boskapel Onze-Lieve-Vrouw van Altijddurende Bijstand. Het betreft een harde "restauratie" van het uit 1914 daterende bedehuis dat hier werd opgetrokken in opdracht van het echtpaar Adam Ceelen (1862-1935) en Petra Thijsen (1861-1938). Het opschrift: AC PT *H* 1914, in een linkergevelsteen van hardsteen duidt hierop.

De oorspronkelijke kapel raakte in verval, werd volledig afgebroken en door buurtbewoners en vaklui in 1976-77 naar het origineel gereconstrueerd, confer hardstenen rechtergevelsteen met inscriptie: DE GEBUREN 1976.

Op 1 mei 1977 werd de heropgebouwde kapel ingewijd. In het interieur prijkt het beeld van Onze-Lieve-Vrouw, gemaakt door de Achelse beeldhouwer Thomas Watson.

• DEGEEST M., Ontmoeting met Hamont-Achel, ons stadje vandaag, Hamont-Achel, 2001, p. 128, 163, afb. op p 128.

Auteurs: Pauwels, Dirk