• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Dubbelhuis van vijf bouwlagen en twee traveeën onder zadeldak (mechanische pannen bij nummer 7, kunstleien bij nummer 9), in kern mogelijk daterend uit de 18de eeuw, daar op de Ferrariskaart (1771-77) op deze plek reeds een U-vormige (?) bebouwing voorkomt, in de Atlas van de Buurtwegen (1845) L-vormig aangeduid met één aangebouwd en één losstaand element.

Nummer 7 heden bankfiliaal, nummer 9 woonst. Rechts aan straatzijde, beschilderd muurje met ijzeren hek tussen vierkante pijlers. Volgens bewoner loopt ondergronds in de tuin achteraan een deel van de eerste omwalling uit de 14de - 15de eeuw. Notelaar achter nummer 9.

Met krulankers verankerde baksteenbouw met beschilderde bepleisterde voorgevel op plint met betralied rechthoekig keldergat; later of recent houtwerk, onder meer geprofileerde kroonlijst. Grotendeels uit de 19de eeuw daterende gevelordonnantie met rechthoekige vensters op hardstenen lekdrempels, bij nummer 7 met vergrote benedenvensters (eerste helft 20ste eeuw), voorzien van geprofileerde omlijstingen en sierlijke roedeverdeling, bij nummer 9 met recent aangepaste muuropeningen op de eerste bouwlaag. Rechthoekige deur in een allicht latere houten omlijsting naar vrij geïnterpreteerd model van een neoclassicistische van natuursteen, bestaande uit gegroefde pilasters op neuten, trigliefen waaronder guttae, vlak entablement met zonmotief en geprofileerde druiplijst op consoles versierd met acanthussen; geprofileerde hardstenen trede; houtwerk van deur in art deco met gestileerde bloemen, leeuwenkop, twee vogels en centraal traliewerk.

Zijpuntgevels met vlechtingen en grotendeels rechthoekige vensters, deels aangepast of gedicht. Nummer 7 met haakse aanbouw achteraan onder hoog zadeldak (mechanische pannen), rustend op daklijstbalkjes; zijgevel met bewaard bolkozijn; puntgevel achteraan met venster in houten kozijn, getoogd betralied venster en aangepaste deur. Nummer 9 met recente aanbouw achteraan.

Auteurs: Pauwels, Dirk