Grenscafé Het Lopend Kraantje

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Hamont-Achel
Deelgemeente Hamont
Straat Keunenlaan
Locatie Keunenlaan 4, Hamont-Achel (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Hamont-Achel (adrescontroles: 12-04-2007 - 12-04-2007).
  • Inventarisatie Hamont-Achel (geografische inventarisatie: 01-01-2005 - 31-12-2005).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Grenscafé Het Lopend Kraantje

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Voormalig grenscafé, waar eertijds de leden van het Broederschap van Sint-Laurentius op diens feestdag 10 augustus bijeenkwamen na de plechtige hoogmis en het lof van halfdrie. Daar werd de rekening opgemaakt door de aftredende en de aantredende broedermeester.

Op het kruispunt staan sinds 30 april 1993 vier Friese ruiters op een voetstuk uit afbraakmaterialen van de Villa Keunen, een teutenwoning die op de hoek Budelpoort/Kloosterstraat stond. Ze verwijzen naar maatregelen van de voormalige douane tegen smokkelaars.

gekoppelde dubbelhuizen van in totaal tien traveeën en één bouwlaag onder geknikt zadeldak (nok parallel aan de straat, kunstleien) met één linkerdakkapel onder plat dak, uit het eind van de 19de - begin 20ste eeuw.

Later bakstenen muurtje op de hoek met de Schootstraat. Verankerde baksteenbouw op recente terrazzoplint, achterzijde op gecementeerde plint; bewaard houtwerk, onder meer geprofileerde kroonlijst. Aflijnende rechte muizentand. Getoogde muuropeningen op beschilderde gecementeerde lekdrempels. Rechterzijgevel met analoge muuropeningen op bakstenen lekdrempels.

Achteraan, iets latere haakse aanbouw, confer bouwnaad, onder gecombineerde geknikte zadeldaken (kunstleien), met getoogde en rechthoekige muuropeningen, onder meer onder houten lateien en I-balk, voorzien van grotendeels bewaard houtwerk, onder meer schuur(?)poort en bekronend luik.

  • DEGEEST M., Ontmoeting met Hamont-Achel, ons stadje vandaag, Hamont-Achel, 2001, p. 148-149, afb. van de Friese ruiters op p. 149.
  • S.N., Gedenkboek Sint-Laurentiuskerk 1904-1979, s.l., e.a., p. 37.

Bron: Pauwels D. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kanton Neerpelt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19N2, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Pauwels, Dirk

Datum tekst: 2005

Relaties

maakt deel uit van Keunenlaan

Keunenlaan (Hamont-Achel)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.