erfgoedobject

Grenscafé Het Lopend Kraantje

bouwkundig element
ID
80021
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/80021

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalig grenscafé, waar eertijds de leden van het Broederschap van Sint-Laurentius op diens feestdag 10 augustus bijeenkwamen na de plechtige hoogmis en het lof van halfdrie. Daar werd de rekening opgemaakt door de aftredende en de aantredende broedermeester.

Op het kruispunt staan sinds 30 april 1993 vier Friese ruiters op een voetstuk uit afbraakmaterialen van de Villa Keunen, een teutenwoning die op de hoek Budelpoort/Kloosterstraat stond. Ze verwijzen naar maatregelen van de voormalige douane tegen smokkelaars.

Gekoppelde dubbelhuizen van in totaal tien traveeën en één bouwlaag onder geknikt zadeldak (nok parallel aan de straat, kunstleien) met één linkerdakkapel onder plat dak, uit het eind van de 19de - begin 20ste eeuw.

Later bakstenen muurtje op de hoek met de Schootstraat. Verankerde baksteenbouw op recente terrazzoplint, achterzijde op gecementeerde plint; bewaard houtwerk, onder meer geprofileerde kroonlijst. Aflijnende rechte muizentand. Getoogde muuropeningen op beschilderde gecementeerde lekdrempels. Rechterzijgevel met analoge muuropeningen op bakstenen lekdrempels.

Achteraan, iets latere haakse aanbouw, confer bouwnaad, onder gecombineerde geknikte zadeldaken (kunstleien), met getoogde en rechthoekige muuropeningen, onder meer onder houten lateien en I-balk, voorzien van grotendeels bewaard houtwerk, onder meer schuur(?)poort en bekronend luik.

  • DEGEEST M., Ontmoeting met Hamont-Achel, ons stadje vandaag, Hamont-Achel, 2001, p. 148-149, afb. van de Friese ruiters op p. 149.
  • S.N., Gedenkboek Sint-Laurentiuskerk 1904-1979, s.l., e.a., p. 37.

Bron: PAUWELS D. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kanton Neerpelt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Pauwels, Dirk
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

De huizen werden gerenoveerd, waarbij onder meer het dak werd vernieuwd. De achterliggende haakse aanbouw aan de zijde van de Schootstraat werd gesloopt, zoals zichtbaar op luchtfoto's van 2005-2007.

De Friese ruiters op een voetstuk, die vermeld worden in de inventaristekst, bevinden zich nu ten noordoosten van de parochiekerk (kruispunt Kerk- en Kloosterstraat).

  • Geoportaal Onroerend Erfgoed, Orthofoto’s 2005-2007, Keunenlaan 2-6, Hamont-Achel [online], https://geo.onroerenderfgoed.be (geraadpleegd op 2 juli 2024).
Auteurs: Verhelst, Julie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Grenscafé Het Lopend Kraantje [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/80021 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.