Hoeve met losstaande bestanddelen

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Hamont-Achel
Deelgemeente Hamont
Straat Kleine Haart
Locatie Kleine Haart 30, Hamont-Achel (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Hamont-Achel (adrescontroles: 12-04-2007 - 12-04-2007).
  • Inventarisatie Hamont-Achel (geografische inventarisatie: 01-01-2005 - 31-12-2005).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Hoeve met losstaande bestanddelen

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beschrijving

Alleenstaande hoeve met losstaande bestanddelen, waarvan de kern van het voormalige woongedeelte mogelijk opklimt tot de 18de eeuw. Op de Ferrariskaart (1771-77) is de hoeve immers reeds aangeduid als een complex van drie losstaande bestanddelen.

In de Atlas van de Buurtwegen (1845) is het meest noordelijk gelegen element verdwenen en bestaat de hoeve uit een langgestrekt deel aan straatzijde, het huidige voormalige woongedeelte, en een ten westen gelegen haaks dienstgebouw, gedeeltelijk op de plek van de recente loods van betonblokken. De huidige parallelle dwarsschuur bestond toen nog niet.

Deels van aflijnende rechte en overhoekse muizentanden voorziene, verankerde baksteenbouw onder zadel- en lessenaarsdaken (kunstleien, Vlaamse pannen en golfplaten); grotendeels bewaard houtwerk. Ten oosten, wat achterin gelegen nieuw woonhuis. Aan straatzijde ten zuiden, langgestrekt gedeelte met ordonnantie: voormalig woonhuis-stal; moeilijk te bepalen aantal traveeën en één bouwlaag, in een latere periode opgehoogd en van een geknikt zadeldak voorzien. Gecementeerde plint.

Erfzijdegevel volledig gecementeerd en van imitatievoegen, hoekbanden en geprofileerde daklijst voorzien. (Eertijds) beluikte rechthoekige en getoogde muuropeningen, deels op gecementeerde lekdrempels en onder houten lateien. Eerste travee van erfzijdegevel met mogelijk latere rechthoekige poort. Stalschuifdeur.

Oostzijgevel met twee betraliede keldergaten aan straatzijde, waarboven opkamer. Ten westen aansluitende stal met westelijk aandak, latere erfzijdegevel, grotendeels aangepaste rechthoekige vensters, rechth. poort onder houten latei en westzijpuntgevel met rechthoekig uilengat en later aanbouwsel.

Aan de overzijde van het erf, ten noorden, en parallel met het langgestrekte woongedeelte, deels afgebroken dienstgebouw met ordonnantie: stal-dwarsschuur, met leiperelaar, rechthoekige staldeur en verankerde korfboogvormige schuurpoort. Blinde westzijpuntgevel met aangebouwde stal (?). Ten oosten en achteraan, recente aanbouwsels, onder meer grote haakse stal. Ten westen, recente tractorloods van betonblokken.

Bron: Pauwels D. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kanton Neerpelt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19N2, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Pauwels, Dirk

Datum tekst: 2005

Relaties

maakt deel uit van Hamont

Hamont (Hamont-Achel)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.