erfgoedobject

Schoolgebouw en klooster

bouwkundig element
ID
80025
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/80025

Juridische gevolgen

Beschrijving

Gesubsidieerde Vrije Lagere School, sinds 1993 zogenaamd De Buitinge, daar ze buiten de wallen ligt (Kloosterstraat nummer 6). Deel uitmakend van het gebouwencomplex van het ursulinenklooster (nummer 2) en ten zuidwesten gelegen.

Aanvankelijk één klas. In 1879, drie klassen. In 1902, oprichting van een vierde klas. In 1931-32, negen klassen. In 1939-40 telde de school al twaalf klassen. Heden vooraan zeven traveeën en drie supplementaire rechts van latere datum, achteraan vijftien traveeën, en twee bouwlagen onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, kunstleien), in kern mogelijk uit 1887-88, wanneer de lagere meisjesschool van 1842-43 na afbraak werd heropgebouwd, doch eerder uit het begin van de 20ste eeuw, in 1936-38 met een tweede bouwlaag verhoogd en waarschijnlijk terzelfder tijd van grotere muuropeningen voorzien.

Baksteenbouw met geprofileerde houten kroonlijst op daklijstbalkjes; deels bewaard houtwerk en metalen ramen met dito roedeverdeling uit de diverse bouwperioden; krulankers en ritmerende lisenen op de eerste bouwlaag achteraan. Voorgevel met derde travee uitlopend in een puntgevel met ingeschreven rondboogluik en voorts rechthoekige muuropeningen op hardstenen lekdrempels; rondboogdeur met houten luifel en bovenlicht met waaiervormige roedeverdeling en gekleurd glas in lood; witbeschilderd Heilig Hartbeeld op sokkel onder baldakijntje met gevleugelde engelenhoofdjes. Achtergevel met analoge muuropeningen, beneden later aangepast en in hardstenen omlijstingen.

  • DEGEEST M., Ontmoeting met Hamont-Achel, ons stadje vandaag, Hamont-Achel, 2001, p. 80, 148, afb. op p. 80.
  • S.N., De Buitinge 1843-1993. 150, Hamont, 1993.

Bron: PAUWELS D. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kanton Neerpelt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Pauwels, Dirk
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is deel van
    Ursulinenklooster Stalleken van Bethlehem


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Schoolgebouw en klooster [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/80025 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.