Schoolgebouw en klooster

Beschrijving

Gesubsidieerde Vrije Lagere School, sinds 1993 zogenaamd De Buitinge, daar ze buiten de wallen ligt (Kloosterstraat nummer 6). Deel uitmakend van het gebouwencomplex van het ursulinenklooster (nummer 2) en ten zuidwesten gelegen.

Aanvankelijk één klas. In 1879, drie klassen. In 1902, oprichting van een vierde klas. In 1931-32, negen klassen. In 1939-40 telde de school al twaalf klassen. Heden vooraan zeven traveeën en drie supplementaire rechts van latere datum, achteraan vijftien traveeën, en twee bouwlagen onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, kunstleien), in kern mogelijk uit 1887-88, wanneer de lagere meisjesschool van 1842-43 na afbraak werd heropgebouwd, doch eerder uit het begin van de 20ste eeuw, in 1936-38 met een tweede bouwlaag verhoogd en waarschijnlijk terzelfder tijd van grotere muuropeningen voorzien.

Baksteenbouw met geprofileerde houten kroonlijst op daklijstbalkjes; deels bewaard houtwerk en metalen ramen met dito roedeverdeling uit de diverse bouwperioden; krulankers en ritmerende lisenen op de eerste bouwlaag achteraan. Voorgevel met derde travee uitlopend in een puntgevel met ingeschreven rondboogluik en voorts rechthoekige muuropeningen op hardstenen lekdrempels; rondboogdeur met houten luifel en bovenlicht met waaiervormige roedeverdeling en gekleurd glas in lood; witbeschilderd Heilig Hartbeeld op sokkel onder baldakijntje met gevleugelde engelenhoofdjes. Achtergevel met analoge muuropeningen, beneden later aangepast en in hardstenen omlijstingen.

• DEGEEST M., Ontmoeting met Hamont-Achel, ons stadje vandaag, Hamont-Achel, 2001, p. 80, 148, afb. op p. 80.

Auteurs: Pauwels, Dirk