Kleuterschool

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Hamont-Achel
Deelgemeente Hamont
Straat Wal
Locatie Wal 14-22, Hamont-Achel (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Hamont-Achel (adrescontroles: 12-04-2007 - 12-04-2007).
  • Inventarisatie Hamont-Achel (geografische inventarisatie: 01-01-2005 - 31-12-2005).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Kleuterschool

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

is deel van de vaststelling als bouwkundig erfgoed Ursulinenklooster Stalleken van Bethlehem

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Sinds 1968 autonome kleuterschool. Voormalige boerderij van het ursulinenklooster, met aan straatzijde klaslokalen en aan erfzijde parallel aansluitende vleugel, heden vooral eetzaal.

In kern mogelijk van 1851, vergelijk met de historiek van het ursulinenklooster, doch in zijn huidig voorkomen uit begin 20ste eeuw en later meermaals aangepast.

Klaslokalen van dertien traveeën en één bouwlaag onder schilddak (nok evenwijdig aan straat, mechanische pannen en kunstleien) met twee bewaarde luiken onder klimmende bedaking. Aangepaste ordonnantie. Baksteenbouw op gecementeerde plint met vernieuwde kroonlijst. Aflijnende getrapte rechte muizentand. Getoogde muuropeningen.

Achteraan, parallelle vleugel van elf (?) traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (kunstleien) met één latere dakkapel onder plat dak. Baksteenbouw met krulankers, vernieuwde kroonlijst en aflijnende rechte muizentand. Veelal getoogde muuropeningen met vernieuwde ramen. Links en rechts, poorten onder I-balken, de rechtse met rozetten en bewaard houtwerk.

Bron: Pauwels D. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kanton Neerpelt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19N2, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Pauwels, Dirk

Datum tekst: 2005

Relaties

maakt deel uit van Ursulinenklooster Stalleken van Bethlehem

Kloosterstraat 2-6, Hamont-Achel (Limburg)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.