Leerwerkhuis voor meisjes

Gemeente Hamont-Achel

• Adrescontrole Hamont-Achel (adrescontroles: 12-04-2007 - 12-04-2007).
  • Inventarisatie Hamont-Achel (geografische inventarisatie: 01-01-2005 - 31-12-2005).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Leerwerkhuis voor meisjes

is deel van de vaststelling als bouwkundig erfgoed Ursulinenklooster Stalleken van Bethlehem

Beschrijving

Voormalig zogenaamd Leerwerkhuis voor meisjes, alias de vakschool van de ursulinen, thans lokalen zogenaamd De Wal, sinds 1995 deels in erfpacht genomen door de stad, zetel van de heemkundige kring "De Goede Stede Hamont", hobbyclub van de gepensioneerden, OXFAM-wereldwinkel, ruimte voor zangkoor, Koninklijke Harmonie Sint-Cecilia, educatieve activiteiten en werkateliers. In 1998-99, verbouwing van het linkergedeelte tot vergader- en repetitielokalen voor genoemde harmonie.

Breedhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (kunstleien) van 1920. Verankerde baksteenbouw, vooraan op gecementeerde plint; grotendeels vervangen houtwerk, onder meer kroonlijst. Veelal getoogde muuropeningen op hardstenen lekdrempels. Analoge achtergevel met centrale rondboognis waarin witbeschilderde beeldengroep van Onze-Lieve-Vrouw en Sint-Jozef.

Achteraan, aanbouw van 1964; één bouwlaag onder plat dak.

• DEGEEST M., Ontmoeting met Hamont-Achel, ons stadje vandaag, Hamont-Achel, 2001,p. 93, 148, afb. op p. 93..

Bron: Pauwels D. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kanton Neerpelt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19N2, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Pauwels, Dirk