Aan de hoek met de Leeuwerikstraat, gelegen georiënteerde zaalkerk. Overwegende traditionele baksteenbouw met sporadische afwerking van hardsteen, onder een licht hellend zadeldak (?) en/of plat dak, waarbij gebruik wordt gemaakt van het moderne beton voor stijlen en dorpels van muuropeningen en aluminium voor deuren.
Opgetrokken in 1963-64 in opdracht van de kerkfabriek Sint-Laurentius Hamont, naar ontwerp van architecten J. Simons (Beringen) en E. Baert (Hasselt). Op 19 mei 1963, eerstesteenlegging door deken C. Hendrickx. Op 15 juni 1964 werd de kerk die op de zaterdag voor beloken Pasen al was ingezegend, geconsacreerd door Monseigneur J. Heuschen. Daarvoor konden de inwoners van het Lo terecht in de kapel op de benedenverdieping van het nabijgelegen salvatorianenklooster. In 1968, installatie van pater A. van Rooij als pastoor.
De plattegrond beschrijft een schip, een noordzijbeuk van zeven traveeën, een koor van één rechte travee met vlakke sluiting, een sacristie en een zijkapel ten noordwesten. Ten zuiden van de kerk staat de stalen klokkentoren, met één bronzen klokje, die circa 1970 is geplaatst door de firma Petit & Fritsen uit Aarle-Rixtel (Nederland).
Oostelijke puntgevel met rechthoekig portaal, waarboven reliëf van witte steen door een zekere Schoenmaekers, met voorstelling van Jezus de Goede Herder die het schaap op de schouders draagt (1964), en bekronend kruis. Zijgevels gekenmerkt door brede rechthoekige glaspartijen.
Interieur: vlakke zoldering van plaatwerk; zes zuilen, bekleed met geglazuurde tegeltjes, scheiden schip en zijbeuk.
Mobilair: smeedijzeren kruis (1964) door de Hechtel-Ekselse beeldhouwer Willy Ceysens (º 1929); marmeren altaar door de Hamontse Steenkapperij Bex (thans Natuursteenbedrijf Bex J. & Bex M.), met ingebouwd tabernakel door Willy Ceysens; een tweede altaar in de zijkapel; twee smeedijzeren biechtstoelen (circa 1965) en doopvont van smeedijzer en koper (1965) met inscriptie volgens literatuurbron: FAM. HULSBOSCH-STEENSELS TER NEGEDACHTENIS VAN ONZE DIERBARE ECHTGENOOT EN VADER, alle drie van genoemde Ceysens; figuratieve en decoratieve glasramen (1965) door Vonk en Heckaers van Dilbeek volgens Geukens, door Bert Vonk-Helaers volgens Degeest, onder meer drie glasramen met vijftien kruiswegstaties, één met voorstelling van Christus met hostie en kelk en één in doopkapel met voorstelling van Doop van Jezus; orgel van 1967 door L. Verschueren (Heythuysen, Nederland); wandtapijt met voorstelling van Christus als Salvator Mundi, gemaakt door de zusters trappistinnen uit Lozen (Bocholt), een gift van de paters salvatorianen bij het 25-jarig bestaan (1988) van de parochie.
- DIJN C.G. DE, red., Het orgelbezit in de provincie Limburg, in Kunst en oudheden in Limburg, 16, St.-Truiden, 1976, p. 79.
- DEGEEST M., Ontmoeting met Hamont-Achel, ons stadje vandaag, Hamont-Achel, 2001, p. 13, 32, 119-120, 126, 161-162, afbn. op p. 119, 163.
- GEUKENS B., Fotorepertorium van het meubilair van de Belgische bedehuizen. Provincie Limburg. Kanton Neerpelt, Brussel-St.-Truiden, 1977, p. 23-24.
- PIRON P., De Belgische beeldende kunstenaars uit de 19de en de 20ste eeuw, Brussel, 1999, p. 193 (i.v.m. Willy Ceysens).
- S.N., Wording en groei van het Salvatorcollege en van de Belgische Salvatoriaanse provincie, Hamont, 1977, p. 26-27, afbn. op p. 25, 44.