Schoolgebouw met onderwijzerswoning

Beschrijving

In 1903, oprichting van een lagere school door de salvatorianen, bestaande uit twee klaslokalen en een onderwijzerswoning op de tweede bouwlaag.

In 1915, uitbreiding met een bewaarschool, open tot 1919. In 1917, bijkomende derde klas. In 1930, verbouwing en vergroting, onder meer verwijdering van de onderwijzerswoning en vermoedelijke sloop van de oudste schoolgebouwen. In 1973, nieuwbouw: zeven klaslokalen, personeelslokaal, keuken en sanitair gedeelte.

Tegen deze laagbouw werd in 1997-98 ten oosten een hoogbouw van twee bouwlagen naar ontwerp van architect A. Rijcken (º 1959), (Hamont-Achel) opgetrokken, waarin, naast een inkomhal en een directielokaal met secretariaat, vijf klassen werden ondergebracht.

In 2000-2001, aflevering van een bouwvergunning om het oudste gedeelte te slopen en de school uit te breiden met een polyvalente zaal.

Vlak aan de straat en achter een beukenhaag gelegen, langgestrekt gebouw van veertien traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok paralllel aan de straat, mechanische pannen), van 1903 (linkertraveeën) en 1930 (rechtertraveeën).

Baksteenbouw op plint met geglazuurde afzaat; grotendeels bewaard houtwerk. Ritmerende lisenen met verbindende fries in alternerend metselverband. Vierde en elfde travee met halfronde, boven de geprofileerde houten kroonlijst uitstekende erkers onder zadeldakjes met drie dakschilden vooraan. Getoogde vensters op hardstenen lekdrempels onder doorlopende druiplijst, in de tweede travee gedicht; erkers en rechtertravee met rechthoekige vensters. Opzij, latere aanbouwsels onder plat dak. Ten oosten, nog latere losstaande schoolgebouwen.

• DEGEEST M., Ontmoeting met Hamont-Achel, ons stadje vandaag, Hamont-Achel, 2001, p. 81, 161, afbn. op p. 82, 161.
  • MORIS J., Bijdrage tot de geschiedenis van Hamont, Hamont, 1976, p. 354-355.
  • S.N., Gedenkboek uitgegeven bij gelegenheid van de vijftigste verjaardag der consecratie van de St.-Laurentiuskerk te Hamont 1904-1954, Hamont, 1954, p. 58, 72.

Auteurs: Pauwels, Dirk